Наша пропозиція – розірвати замкнене коло з тарифами – лідер каховської «Пропозиції» – Андрій Дяченко

Дяченко

Співзасновник партії «Пропозиція» Андрій Дяченко під час засідання ПРОпозиціонери Клубу в соцмережі Clubhouse розповів, чому в Україні високі тарифи, як змінити ситуацію, та у який спосіб держава має застосовувати політику субсидій.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

На думку пропозиціонера, головна причина високих тарифів – зношеність мереж та технологічних парків і як наслідок – великі втрати, а також банальні крадіжки енергоресурсів. Відтак комунальні підприємства змушені великі кошти витрачати на «латання дірок» та підтримку інфраструктури.

В тариф закладають близько 10% на інвестиційну складову – це кошти на прокладання нових комунікацій, оновлення технологічного обладнання, модернізацію. Втім за даними НКРЕКП, близько 75% теплогенеруючих компаній, наприклад, витрачають ці гроші не за призначенням. Вони йдуть на «підтримку штанів». Моя пропозиція – йти шляхом Ізраїля, де цей показник сягає 30%. Так, тарифи там вищі. Але вони дозволяють оновлювати всю інфраструктуру, і зрештою «комуналка» буде знижуватись. Ми ж йдемо по замкнутому колу – латаємо старе і поволі лише піднімаємо ціни. Це коло треба розірвати», – запропонував Андрій Дяченко.

Він також нагадав про програмний принцип партії «Пропозиція» щодо формування тарифної політики на місцях. І вказав на важливість доступу комунальних підприємств до дешевих кредитних ресурсів, гарантованих державою, розвиток програм зі співфінансування, а також налагодження співпраці з міжнародними структурами, які займаються модернізацією енергосектора.

Андрій Дяченко також висловив своє пропозиціонерське бачення щодо політики субсидій:

Україна – одна з найбідніших країн Європи і без субсидій нам не обійтися. Але їх варто розглядати лише як тимчасовий захід на перехідний період. Уряд має підвищувати мінімальну заробітну плату, ретельно верифікувати всіх отримувачів пільг. Споживачі ж послуг мають жити відповідно до можливостей. Не може держава оплачувати людині утримання величезної квартири, яку та тримає для дітей та внуків. А вони цим питанням абсолютно не переймаються».