Навчальний рік 2023-2024: скільки балів необхідно набрати для вступу на бюджет

782x4

Представники освітніх установ розповіли про бали, які були необхідні для вступу на бюджетну форму навчання у минулому році. Експерти прогнозують, що аналогічний прохідний бал залишиться і у 2023 році. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Освіта.ua

Усі дані про кожен навчальний заклад були об’єднані в єдиний список. Ця інформація дозволяє майбутнім абітурієнтам дізнатись середні та мінімальні бали, за якими абітурієнти були зараховані на бюджетну або контрактну форму навчання у 2022 році. Завдяки цим даним вони можуть оцінити свої шанси на вступ до певної спеціальності в обраному закладі.

Для цього абітурієнтам потрібно зайти на сайт Інформаційної системи “Вступ.ОСВІТА.UA“, де розміщено статистичні дані торішньої вступної кампанії для всіх закладів вищої освіти України.

Щоб спростити пошук необхідної інформації, абітурієнтам слід обрати свою область, де розташований ВНЗ, а потім вибрати сам заклад та конкретну спеціальність, яка їх цікавить. Після цього будуть доступні середні рейтингові бали зарахованих вступників на бюджет і контракт, а також середні бали з НМТ або ЗНО серед студентів, які отримали навчання на бюджетній або контрактній основі.

Також система надає інформацію про кількість поданих заяв на одне бюджетне місце, що може бути корисним для абітурієнтів. Загальні дані про мінімальний бал сертифікатів НМТ або ЗНО серед усіх зарахованих на навчання на бакалаврські спеціальності за кошти держбюджету також доступні для ознайомлення.

Ця інформаційна система є важливим джерелом даних для абітурієнтів, яка допомагає їм оцінити свої шанси на вступ до обраного ВНЗ та спеціальності.

При цьому наголосимо, що мінімально на НМТ 2023 потрібно було набрати 100 балів. Для вступу на більшість спеціальностей достатньо 130 балів, для спеціальностей “Право” та “Міжнародні відносини” – 140 балів, а для “Медицини” та “Стоматології” – 150 балів.

Також наголосимо, що подати документи на вступ можна до 31 липня включно. Списки вступників на бюджет оприлюднять до 5 серпня, а надання рекомендацій на контракт – з 9 серпня.