Не можна вимагати від держави підтримку, ігноруючи культурне надбання на місцевому рівні – депутат-пропозиціонер Віктор Коломієць

kolomiiets_8-1024x779

Лідер фракції «Пропозиція» у Богуславській міській раді та модератор ПРОпозиціонери Клубу Віктор Коломієць висловив власне бачення популяризації української культури за кордоном. При цьому  навів приклад, коли місцева влада ігнорує потреби місцевого творчого колективу, який популяризував українські твори світового рівня.  

На думку депутата, в умовах децентралізації кожна громада має не кивати на державу, а перейматися розвитком культури самостійно. Особливо, якщо йдеться про мистецький колектив, який міг би стати культурним посланцем України за кордоном.

На весь світ відома хорова капела імені Олександра Кошиця, заснована в Богуславі, яка торік мала б відсвяткувати 50-річний ювілей. Цей колектив, створений свого часу при місцевому педучилищі, – лауреат всеукраїнських конкурсів і міжнародних фестивалів української музики. Його можна вважати спадкоємцем Української республіканської капели, яка у 1919-1924 роках гастролювала з українською піснею у 17 країнах і принесла світові «Щедрика». Її диригенту Олександру Кошицю, який навчався в Богуславській єпархіальній бурсі, Симон Петлюра поставив завдання мовою культури розповісти про боротьбу України за незалежність. Так от коли керівник богуславської капели, заслужений діяч мистецтв України Олексій Юзефович звернувся до місцевої влади з проханням підтримати колектив, який практично не виступає вже кілька років, там лише розвели руками. Це ганебний приклад того, як мистецькі ініціативи, які потребують невеликого фінансування, але можуть культурно прославляти не лише конкретну громаду, а й країну, рубаються при корені», – обурився Віктор Коломієць.   

kochyts_4-1-1024x768

Хорова капела імені О.Кошиця, керівник – Олексій Юзефович