"Не такі, як інші": субкультура і діти – чи треба боятись

maxresdefault - 2024-04-23T135046.792

«Ми – інші, та нас не варто боятись». Підлітки-неформали часто викликають у оточення негатив та страх. Батьки б’ють на сполох, коли дитина починає вдягатись у все чорне, носити підвіски з черепами і слухати готичну музику. Натомість психологи кажуть: субкультура – це лише спосіб самовираження та пошук доброзичливого оточення. Тож хто вони: готи, халлю, геймери та емо?

Вони носять дивні зачіски, лякаючий макіяж, вдягаються в чорне. Підлітки-неформали так самовиражаються. Але кажуть, оточення їх такими не хоче сприймати.

“Мамі це не дуже подобається. Я бачу, що вона хотіла б, щоб я одягалась більш сучасно, але мені це не дуже подобається”, – каже готка Сіяна.
Дівчина називає себе Сіяною. Вона – готка. Захопилась субкультурою, коли захотіла виглядати яскравіше. Дівчині завжди здавалось, що її зовнішність – занадто звичайна.

“Все почалося з якихось стрілок, макіяжу. Потім стала одягати довгі чорні юбки, прикраси якісь. І в якийсь момент я стала дарклінгом. Це як би готи, але які не слухають готичну музику. Ця субкультура дуже поміняла мене, я знайшла собі багато друзів, знайшла себе. На даний момент мені подобається як я виглядаю, як самовиражаю себе”.
Окрім готичного одягу дівчину цікавить відповідна музика, архітектура. Неформали кажуть: таке самовираження не заважає розвитку, освіті та самореалізації.

“Мій вигляд викликає посмішку у мене, в оточуючих. У когось це може викликати обурення, у когось якесь незадоволення. Але ж я не роблю нікому нічого поганого через те, що так виглядаю. Та й вони теж. Просто всі люди різні, у кожного свій смак”, – розповідає Влада.
Влада любить вчити мови, малювати, мріє стати режисеркою. До якоїсь певної субкультури себе не відносить – просто вдало поєднує в стилі багато напрямів.

Субкультури стають частиною буденного життя, адже підлітки все ще мають гостру потребу в самовираженні. Психологи кажуть: це безпечно, але до певної межі, та радять батькам бути в курсі життя своєї дитини.

“Батькам треба дізнатися детальніше про ці субкультури, тому що багато, я впевнена, ставитимуться з обережністю по таким причинам, як незнання. Люди можуть не розуміти цих цінностей та боятись того, що їм не відомо, або вигляд їхніх дітей може здаватись їм загрозливим чи дивним”, – пояснює психологиня Анжеліка Мороз.
Психологи радять батькам не лякатись, якщо дитина стала захоплюватись субкультурою. Забороняти теж не варто, адже неформальний підліток там має певне коло спілкування, де його розуміють. Втім контролювати – варто.

Джерело: ДніпроТВ