Недофінансування і недолугі прорахунки – головні проблеми медреформи – лікарка-пропозиціонерка з Дніпра С.Мороз

аддр

Завідувачка обласного центру психосоматичних розладів Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова, доктор медичних наук, депутат Дніпропетровської облради від політичної партії «Пропозиція» Світлана Мороз розповіла про реалізацію ІІ етапу медреформи, пише сайт "Пропозиція".

«Наразі лікарі відчувають суттєве недофінансування. За розрахунками МОЗ, на фінансування медицини у цьому році необхідно 296 млрд грн А бюджеті на 2021 рік передбачили лише 159 млрд грн, тобто майже удвічі менше. І питання не лише у відсутності грошей у держави, а й в неправильному механізмі прорахунків. Ми маємо власні пропозиції щодо його удосконалення, але нас не чують», – розповіла лікарка.

Нестача коштів відчувається в усьому – це й неможливість закупівлі нового обладнання (деякі лікарні досі користуються приладами 1985 року випуску), неспроможність надати безкоштовні послуги, які передбачені відповідними пакетами, відсутність необхідних медикаментів. Все це суттєво стримує впровадження реформи, зауважила лікарка.

До переваг реформи лікарка віднесла переведення медичного бюджету на контракти з Національною службою здоров’я. За словами Світлани Мороз, це дозволило закладам охорони здоров’я отримали управлінську і фінансову незалежність.

«Це можливість для керівництва лікарні ефективно розпоряджатися бюджетом, правильно розподіляти ресурси та стимулювати команду співробітників» – вважає пропозиціонерка.