"Ніхто Дніпро не здасть". Мер Філатов прокоментував скандал навколо Корбана та мовчання влади

филатов8

Відсутнісь будь-яких пояснень зі стороні влади щодо раптового позбавленні голову Штабу тероборони Дніпра Генадія Корбана українського громадянства, викликає непорозуміння суспільства та провокує різні недобрі чутки, навіть такі, що Дніпро збираються "здати". Інцидент на кордоні стався вже кілька днів тому, а влада досі зберігає мовчання. Про це розповів мер Дніпра Борис Філатов у інтерв'ю Нашому місту, повідомляе Gorsovet.

Я просто сподіваюся на мудрість президента і його рішучість виправити цю помилку. Ми навіть не будемо розглядати складне питання, пов'язане з громадянством. Чому таке виникло громадське обурення і не лише у Дніпрі, а у всій країні. По-перше – це явна несправедливість. Чому несправедливість? Бо знаєте, це виглядає вкрай дивно, коли людину нагороджують медаллю за підтримку збройних сил. Усі розуміють, що з 24 лютого з 4 ранку він займався 24/7 захистом області і місто бачить це, знає, всі чудово розуміють. І в цей час десятки тисяч людей хочуть із країни втекти, а він, навпаки, повертається та його не пускають. Це дивно. Друга історія виглядає теж дивною і зовсім негарною у тому плані, що ніхто не пояснює суспільству, що сталося. Сталося вже кілька днів тому - і досі мовчання. Якийсь таємний указ - є він, чи ні, бачили його, чи не бачили. Тобто якщо ви людину в чомусь звинувачуєте, є якісь до неї підозри, тоді їх продемонструйте суспільству. Третя причина, я скажу так, я розмовляв із серйозними військовими, з нашими героями – люди взагалі далекі від політики. Хоча мені здається, що тут політики взагалі немає. І вони теж кажуть - якщо є до нього претензії,  так навпаки тоді – ви його в країну запросите, висловіть претензії може навіть кримінального характеру, може вважають, що він зрадник. А не так, що ви його відправили й все, - розказав Філатов.

За його думкою,рішення про позбавлення Корбана українського громадянства не зрозуміле. В Офісі президента ніхто нічого не відповідає, а люди запитують.

Це не зовсім правильно не тільки з погляду моралі, а ще й воно не зовсім добре з точки зору ситуації в країні. Зараз народ повністю перезбуджений і це не секрет про те, що народ у такій ситуації вигадує будь-які домисли. Аж раптом - Дніпро вирішили здати. Зрозуміло, що ніхто Дніпро не вирішив здати і це все дурниці, але коли народ перегрітий емоційно, а всі мовчать і ніхто не дає пояснень – починають виникати у людей такі версії. А як пояснити людям, коли вони не розуміють, що відбувається?

Ну і взагалі те, що лежить на поверхні – під час війни потрібно об'єднувати людей, а не роз'єднувати їх. У нас у всіх є один страшний ворог, якого ми не перемогли і до перемоги ще дуже далеко, а ми вже зараз почиали шукати і боротися з внутрішніми ворогами, яких не існує. Виглядає це дуже погано, - вважає Борис Філатов.

За його словами, на Геннадія Корбана була зациклена велика кількість особистих контактів, він вирішував багато питань та проблем - логістичних, транспортних.

Плюс під його чесне ім'я давали дуже багато донорів гроші. І вони тепер запитують – а чого ми даватимемо гроші, - каже мер Дніпра.

Філатов запевняє, що Дніпро не буде вдаватись до саботажу, істерик, страйків та митингів. За його думкою, це контрпродуктивно.

Геннадій Олегович, звичайно бере участь у роботі дистанційно, він на зв'язку, катастрофи немає і її не буде. Я хотів би одразу всіх заспокоїти. Виникла складність. Знаєте, коли ні з того, ні з цього ключового менеджера виставляють, то багато питань і проблем починають буксувати. Вже сьогодні підписано відкритого листа до Володимира Олександровича (Зеленського - Ред.) як до гаранта дотримання Конституції, який підписали реально десятки людей - це не просто громадяни, це лідери громадської думки, моральні авторитети, колишні політв'язні, серйозні юристи, письменники, актори, лікарі, академіки, мери міст. Навіть Віталій Володимирович Кличко підписав. Тобто я думаю, що цій владі список цих людей буде дуже неприємним. І мені було дуже приємно побачити, що лист підписав весь дніпровський бізнес. Немає жодного в місті більш-менш серйозного бізнесмена, який би не поставив свій підпис під цим листом, тому що вони чудово знали його як порядну людину, яка їм допомагала, яка ніколи не користувалася ніякими преференціями близькості до влади, близькості до мера, тобто бізнес обурений. І реально всі дніпровські бізнесмени без винятку - люди багаті, що створюють робочі місця, ті, хто робить велике жертвування для фронту, вони просто обурені. Це серйозні люди, це моральні авторитети та лідери громадської думки. Я не знаю, як можна проігнорувати такі звернення до керівника держави з боку суспільства, - каже Філатов.

Також мер Дніпра висловив думку, що історія з Корбаном - ірраціональна і "той, хто її підсунув президенту, має за неї відповідати. Або, принаймні, пояснити суспільству, що відбувається".

 

Нагадаємо, ми писали, як долучитись до підписання відкритого листа до Зеленського про повернення громадянства Корбану.