Новий штам Covid-19 “Пірола”: які симптоми та чи потрібне додаткове щеплення

koron-840x441

Сезон грипу та коронавірусу стартує вже на початку жовтня. У Європі до відомих штамів COVID-19, таких як «Дельта» та «Омікрон», долучився ще один новий варіант – «Пірола». Як захиститися від інфекції та кому треба щеплення – розповість кореспондент «Наше місто» з посиланням на Суспільне Дніпро.


За словами представниці обласного центру контролю і профілактики хвороб Галини Шамичкової, типовими симптомами для більшості штамів коронавірусної інфекції є біль у горлі, чхання, слабкість, нежить, кашель, швидка втомлюваність та втрата апетиту у людини.

«Наразі останній штам коронавірусу, який підтверджений в області, це «Омікрон». Взагалі в регіоні підтвердили спочатку штам «Дельта», потім «Омікрон». Після мутації «Омікрону» говоримо вже про новий штам — «Пірола». Він дуже мінливий, оминає імунітет людини. Тобто людина може бути щеплена, перехворіти на «Омікрон» і захворіти ще й на «Піролу»», — говорить Галина Шамичкова.
Вона додає, що при виявленні перших сиптомів, краще звернутися до сімейного лікаря та зробити тест.

Зараз триває робота над розробкою вакцини, яка буде дієва проти нових штамів COVID-19. Наразі ж слід подбати про щеплення, особливо людям, які мають супутні захворювання та з категорії 60+.

За словами фахівчині, на початку жовтня передбачається зростання випадків грипу та коронавірусної інфекції. Для запобігання захворюванням, вона рекомендує вчасно вакцинуватися проти грипу і COVID-19, зробити тести для визначення можливого носійства інфекції, дотримуватися соціальної дистанції та носити захисні маски.