«Новий Захід. Українська мрія»: у Дніпрі відбулася презентація книги відомого економіста Ярослава Романчука

photo_2023-10-31_14-02-35-811x662

Уряд України досі не зміг перевести економіку в режим воєнного часу. Натомість наявний  “воєнний соціалізм” - з високими видатками на чиновництво в центрі, численними податками та максимальними складнощами для бізнесу, переконаний і відомий економіст Ярослав Романчук. Під час виступу на телеканалі Дніпро ТБ вчений представив власні ідеї щодо реформ в економіці та презентував книгу «Новий Захід. Українська мрія».


Корупція та бюрократія - страшенна проблема під час війни


На другому році війни при зростанні видатків на оборону держава продовжує витрачати величезні кошти на апарат чиновників та силовиків. Податковий тиск на бізнес та державний контроль над підприємництвом лише посилюються, зазначає Ярослав Романчук. Тож врешті регіони та громади недоотримують ресурси, при цьому гроші концентруються в центрі. Корупція не переможена та залишається величезною проблемою, корупційні скандали постійно шокують суспільство, яке врешті решт звинувачує в цьому голову держави.  


- Це - потужна небезпека для всіх, - підкреслює Ярослав Романчук.


До того ж надзвичайною проблемою центральної влади навіть в умовах війни залишається страшна бюрократія


- Економіка воєнного часу потребує швидких рішень, - підкреслює Ярослав Романчук. - При цьому марксизм в головах уряду блокує посилення обороноздатності. Приміром, коли від вітчизняних виробників зброї вимагали працювати без прибутку.


Також навіть зараз, у воєнний час треба зібрати десятки підписів для узгодження певної постанови з питань оборони. При цьому навіть в тоталітарній по суті рф значно спростили процедури у цій сфері, зазначає економіст.


Свобода для підприємців, мінімум податків та більше можливостей для регіонів


Тож як, на думку вченого, має розвиватися економіка країни в майбутньому, щоб люди врешті змогли жити вільно і заможно?


Економічні моделі, які впроваджувались в Україні раніше, лише призводили до провалу реформ, зазначає Ярослав Романчук. Наслідком стало формування олігархату, слабкість державних інституцій, проблеми для розвитку бізнесу, низькі соціальні стандарти для людей та масова еміграція в пошуках кращого життя. 

У своїй книзі вчений пропонує для України модель розвитку, що ґрунтується на економічній свободі та зростанні завдяки вільному підприємництву. На думку експерта, потрібна  максимальна лібералізація економіки, ліквідація зайвих та шкідливих контролюючих структур, спрощення умов ведення бізнесу, зменшення числа податків та інших форм тиску на підприємців. Більше можливостей для економічного розвитку мають отримати громади на місцях та місцеві еліти, які повинні грати важливу роль у просуванні потрібних економічних реформ.


Особливу увагу вчений звертає на післявоєнну відбудову держави. На його думку, пропозиції чинного уряду щодо післявоєнної трансформації лише відтворюють ті провальні методи, які вже впроваджувалися в десятках країн світу, що розвиваються, і принесли негативні результати. 

Натомість у своїй книзі «Новий Захід. Українська мрія» експерт наводить докладний план, як в майбутньому перетворити Україну на процвітаючу та успішну країну.  Вчений переконаний: реалізація такої стратегії дозволить провести потрібні економічні реформи в державі, зробивши її привабливою країною для життя та інвестування. 


- Один з факторів майбутньої Перемоги - показати усім, як треба модернізувати економіку, - підкреслює  Ярослав Романчук.


Книга «Новий Захід. Українська мрія” надається публічним бібліотекам, в т.ч. навчальних закладів, усі охочі можуть придбати книгу в книжкових магазинах

photo_2023-10-31_14-02-36-2

Довідка

Ярослав Романчук – відомий вчений-економіст, спеціалізується на реформах економіки на постсоціалістичному просторі.  Консультант з економіки бізнесу, влади та НДО в Україні.  

Автор 13 книг з економіки. Лауреат премій Atlas Economic Research Foundation: Sir Anthony Fisher Award 2006 р. та  2009 р за книжки про феномен економічного дива та системних ринкових реформ для перехідних країн. 

Лауреат нагороди «Найкращий адвокат свободи в Україні в 2021 році» від Ayn Rand Center in Ukraine.

Авторитетна думка

Вячеслав Климов, Володимир Поперешнюк, засновники компанії «Нова Пошта»:

“Якби така книга з’явилася в Україні на початку 1990‑х, то доля країни могла б бути зовсім іншою. Без олігархату та корупції, з населенням понад 50 мільйонів та рівнем життя, як у Чехії чи Польщі. Перед нами черговий шанс.”

Михайло Камчатний,  Комітет виборців України:


“Книга, яка дає вичерпне розуміння необхідних економічних змін в нашій країні. Тепер точно на наш вибір не вплине брехня популістів і політичних шахраїв, які водять нас за ніс всі роки незалежності.”

Чи можна здолати корупцію в державі?

34% громадян вважають, що останні корупційні справи в Україні є свідченням “безнадійної корумпованості, позитивних змін немає“, втім 59% опитаних бачать “спроби боротьби з корупцією”, свідчить  нове опитування Київського міжнародного інституту соціології.