Новое питание в садиках Днепра: сколько будут платить родители

В одной из школ Днепра появилась ультрасовременная столовая

Новое меню в заведениях дошкольного образования Днепра: каким образом производится закупка услуг по питанию в детских садах, почему произошли изменения в питании, кто платит за питание?

На эти и другие вопросы ответили специалисты департамента гуманитарной политики ДГС, сообщает "Горсовет".

Яким чином проводиться закупівля послуг з харчування у дитячих садочках?

Відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» департаментом гуманітарної політики Дніпровської міської ради проведено процедуру закупівлі послуг з організації харчування у закладах дошкільної освіти.

Чому відбулись зміни у харчуванні у закладах освіти?

Відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2022 № 305

Хто розробив меню, які служби погодили та затвердили відповідність до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2022 № 305?

У разі постачання послуг з харчування меню-розклад складає постачальник послуг з харчування та підписує керівник оператора ринку харчових продуктів, що здійснює постачання послуг харчування, погоджує управління нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2022 № 305. Крім того, зазначене меню має позитивний експертний висновок Державного біотехнологічного університету Міністерства освіти і науки України щодо відповідності вимогам діючого законодавства України. Меню на 2022 рік чотиритижневе сезонне (осінь, зима, весна, літо), з урахуванням різних вікових груп (1-4 роки; 4-6(7) років) та особливих дієтичних потреб дітей (у разі наявності). Вихід готових страв збільшено від 200 до 300 грамів в день. Полуденок замінено вечерею.

Які ж відбулись позитивні зміни у дитячому харчуванні?

Збільшено кількість споживання: фруктів, овочів, м’яса, риби, молока та кисломолочних продуктів, м’яса риби, круп та бобових.

Обмежено кількість споживання: солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження.

Зменшено кількість споживання: хлібобулочних виробів та картоплі.

Виключено: ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби.

Хто сплачує за харчування?

За Програмою розвитку освіти у місті Дніпрі на 2021 – 2025 роки встановлено відсоток оплати за харчування, який залишається на рівні минулого 2021 року: 59 % за рахунок коштів бюджету Дніпровської міської територіальної громади у розмірі від вартості харчування дитини на день; 41 % від вартості харчування дитини на день – батьківська плата.

Скільки ж коштів із загальної вартості харчування сплачують батьки, а скільки коштом місцевого бюджету?

Для дитини раннього віку (ясла) – 32,25 грн – батьківська плата (41 %); 46,42 грн – за рахунок бюджету (59%); загальна вартість — 78,67 грн

Для дитини дошкільного віку – 40,24 грн – батьківська плата (41 %); 57,90 грн – за рахунок бюджету (59%); загальна вартість — 98,14 грн.

С трехразовым меню на осень, зима, весна, лето, а также с экспертным заключением и протоколом экспертизы можно ознакомиться на сайте департамента гумполитики.