Обмеження виборчих прав для неплатників податків недопустиме – перший заступник голови Кіровоградської облради Юрій Семенюк

semenyuk_2-edited

У соціальній мережі Clubhouse відбулось засідання ПРОпозиціонери Клубу на тему “Погані політики чи недалекі виборці – що було спочатку?”

В Україні досі триває формування справжньої політичної еліти. Однак незріла партійна система на місцях та постійно змінна виборча система працюють не на користь цього процесу. Про це під час дискусії заявив перший заступник голови Кіровоградської облради, пропозиціонер Юрій Семенюк, передає "Горсовєт" з посиланням на сайт партіх "Пропозиція".

На його думку, нині сформувався великий пул політиків місцевого значення, які постійно міняють партійний окрас в залежності від політичної кон’юнктури. Але при цьому нічого не змінюється. Завдання партії "Пропозиція" полягає в створенні соціальної держави участі, побудованої «знизу вгору». Тож виховувати свідомий електорат, тісно пов’язаний з тими, кого вони обирають, варто насамперед на місцевому рівні, стверджує політик. Але лише поступальним шляхом.

Ідея деяких політиків про те, щоб обмежити виборче право для тих, хто не платить податки, неприпустима. Право голосувати на виборах закріплено в нашій Конституції. Відповідно неї, право голосу мають громадяни України, які досягли на день їх проведення 18 років. І це норма прямої дії, яка має найвищу юридичну силу. На загальнонаціональному рівні такої практики немає ніде. Вона існує тільки в Швеції та Данії і виключно на місцевих виборах». Україна до неї не готова", – зазначив партієць "Пропозиції".

До того ж, на думку Юрія Семенюка, така пропозиція дуже цинічна. Адже вартість робочої сили в Україні найнижча в Європі і люди працюють неофіційно, без сплати податків не від хорошого життя. При цьому багато представників великого бізнесу взагалі виводять прибутки до офшорів, не сплачуючи податки в Україні. Тож держава має проводити політику детінізації щодо роботодавців, а не їхніх працівників. І прив’язувати сюди електоральні процеси недоречно.