Окупанти проводять обстріли в бік Запоріжжя: ворог отримує гідну відсіч

стрел

Окупанти намагаються проводити періодичні наступальні дії в районах Гуляйполя, Оріхова, Великої Новосілки, де бойові зіткнення та обстріли ведуться більш активно. Таким діями, ворог планує прорвати оборону наших захисників та спробувати провести оточення підрозділів ЗС України на Донецькому напрямку. Про це повідомляє Горсовет з посиланням на Сили оборони Запорізького краю.

Разом з цим, на решті напрямках по лінії розмежування ведуться стримуючі дії.
Українські захисники надійно тримають оборону, в окремих місцях наносять конр-удари.
На тимчасово зайнятих територіях області противник продовжує укріплювати свої позиції, поновлює склад своїх підрозділів, намагається покращити логістичне забезпечення.
Російські терористичні війська продовжують цинічно порушувати норми Міжнародного гуманітарного права та правила ведення війни.
Наносяться вогневі ураження не тільки по військових позиціях українських воїнів, а й здебільшого по мирних селах, селищах та містах.
Так, окупанти вели обстріли в напрямку населених пунктів із застосуванням літака Су-25, танку, реактивної системи залпового вогню «Град», ствольної артилерії, 120 мм мінометів та крупнокаліберних кулеметів, стрілецької зброї за наступними напрямками:

стрел1

Кам’янське, Времівка, Степове, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Гуляйполе, Малинівка, Червоне, Соснівка, Новоандріївка.

Завдаючи ракетних та артилерійських ударів ворог знищує об’єкти цивільної інфраструктури, шляхи автомобільних та залізничних сполучень, електростанції та мирні житлові будинки, постійно ставить під загрозу життя цивільних громадян.
Окупанти постійно проводять інформаційно-психологічний вплив на жителів окупованих територій, розповсюджують брехливу інформацію через інформаційні бюлетені та телеграм-пабліки, ведуть ворожу пропаганду. Здійснюють погрози та фізичний тиск на керівників легітимних органів місцевої влади та їх родини, місцеве населення з метою організації, проведення фейкових виборів (псевдореферендумів) та створення російських органів влади.

В селі Воскресенка, Мелітопольського району місцеві вчителі незважаючи на тиск окупантів та колаборантів відмовили у співпраці ворогам, звільнилися з роботи всім колективом. Школа зачинена.

В місті Бердянськ озброєні окупанти погрожують місцевим волонтерам та забороняють видачу містянам гуманітарної допомоги.

В м. Гуляйполе та с. Новоданилівка внаслідок артилерійського обстрілу окупантами були зруйновані три приватні будинки та господарча будівля.

В с. Мала Токмачка внаслідок ворожого артилерійського обстрілу, на території ДУ «Оріхівська виправна установа №88» було пошкоджено будівлю їдальні для співробітників, магазин, паркан обмежування території, приміщення для випікання хліба.

Наразі по даним фактам здійснюються процесуальні дії щодо відкриття кримінального провадження за статтею «Порушення законів та звичаїв війни».

РОСІЙСЬКІ ОКУПАНТИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЧИНИТИ ВІЙСЬКОВІ ЗЛОЧИНИ ТА ВИКРАДАТИ ЛЮДЕЙ.
В м. Дніпрорудне, Василівського району з місця проживання російські злочинці викрали чоловіка 1960 р.н., (приватний підприємець) та повезли в невідомому напрямку.
В м. Пологи окупанти викрали чоловіка 1967 р.н. (учасник АТО) та повезли в невідомому напрямку.
В с. Світлодолинське, Мелітопольського району з місця проживання загарбники викрали сина місцевої мешканки, 1982 р.н., місцезнаходження якого зараз невідомо.
РОСІЙСЬКІ «ДИКУНИ» НА ТИМЧАСОВО ЗАЙНЯТИХ ТЕРИТОРІЯХ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАЙМАТИСЯ МАРОДЕРСТВОМ.
З території ДП «Пологівське лісомисливське господарство» російські дикуни викрали автомобілі «Ssang Yong Kyron» та «ВАЗ-2121».
В смт. Мирне, Мелітопольського району російські голодранці з території ДП «Мелітопольське лісове господарство» викрали автомобіль «Chevrolet Niva».
В смт. Розівка, Пологівського району російськими злочинцями було викрадено автомобіль Розівської сільської ради «Dacia Logan»
В м. Токмак 29-30.04.2022 озброєні російські терористи у кількості 10 осіб, погрожуючи вогнепальною зброєю незаконно проникли на територію ТОВ «Токмацький ковальсько-штампувальний завод» та ТОВ «Українська пакувальна компанія», шляхом погроз життю особовому складу охорони та застосування вогнепальної зброї викрали трактор «ЮМЗ» (екскаватор) та вантажний автомобіль «Краз».

НЕЗАКОННА ДІЯЛЬНІСТЬ (СПІВПРАЦЯ) З РОСІЙСКИМ АГРЕСОРОМ

У Чернігівці окупанти призначили начальником псевдополіції Надію Нетісу.
Директору мелітопольського коледжу повідомлено про підозру у колабораційній діяльності. Вона схиляла освітян Мелітополя до організації начального процесу за програмою країни-агресора.
Підозрювана добровільно надала згоду очолити незаконно створений на окупованій території орган освіти. На підтримання незаконної влади військової адміністрації РФ «псевдоначальниця» вимагала від освітян окупованого міста організувати навчальний процес за програмою країни-агресора.

Окупанти незаконно призначили нового директора Бердянського геріатричного пансіонату. Ним став Володимир Мілакумов.
Раніше він вже керував цим комунальним підприємством, однак зарекомендував себе не найкращим чином.
Під час однієї з перевірок пансіонату комісія виявила факти нецільового використання бюджетних коштів та відсторонила Мілакумова від посади.
Тепер же колаборант пішов на співпрацю з російськими військовими і таким чином повернув собі статус директора.

Військовослужбовці Сил оборони на Запорізькому напрямку продовжують виконують завдання з відсічі та стримування російської агресії, надають адекватну відповідь ворогу та знищують його живу силу та техніку.

Протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було знищено:
  особового складу/ 21 осіб, 20 поранено;
  бойових броньованих машин/ 6 од;
  автомобільної техніки/ 5 од.
Активно продовжує розвиватися Руху опору в тимчасово зайнятих агресором містах та селах.
Підрозділи Запорізької окремої бригади територіальної оборони продовжують виконувати поставлені завдання, ведуть оборонні дії завдаючи втрат противнику по всій довжині лінії фронту в зоні відповідальності.
Служба безпеки України у Запоріжжі затримала “блогера”, який виклав момент ракетного обстрілу міста в соцмережі.
Він зафільмував наслідки ракетних обстрілів по Запоріжжю 26 квітня. Після чого відео одразу зявилось у телеграм-каналах, у тому числі у проросійських.
Проте, чоловік не врахував той факт, що ворог використовує ці дані для коригування вогню, та що в результаті гинуть українські військові та мирні громадяни. Наразі "блогер" надає пояснення правоохоронцям.
Тому вчергове звертаємося до громадян – не публікуйте дані про переміщення військової техніки ЗСУ, розташування військових об’єктів та результати ворожих ударів!
Підрозділи Національної поліції продовжують виконувати завдання із забезпечення громадського порядку, здійснюють патрулювання та супроводження колон.
Підрозділи ДСНС проводять ліквідацію наслідків в місцях де були проведені артилерійські обстріли, очищують місцевість від мін та вибухових предметів.
У селі Григорівка піротехніки знищили реактивний снаряд «Ураган», в полях за Новояковлівкою знешкоджено 31 реактивний снаряд з кумулятивно-осколковими бойовими елементами та 1 артснаряд калібру 152 мм сучасного виробництва та у селі Різдвянка, Новомиколаївської територіальної громади знешкодили артилерійський снаряд калібру 152 мм та 2 одиниці залишків реактивних снарядів «Смерч».