Особняк з бельведером: що приховує будинок на перехресті вулиць Фабра та Старокозацької у Дніпрі

photo_2024-04-05_22-41-55-2

У Дніпрі на розі вулиць Фабра та Старокозацької знаходиться величний будинок з альтанками на даху. Це будівля з довгою і цікавою історією, яка налічує більш ніж 100 років і має статус пам’ятки архітектури, пише «Наше місто».

Уявіть собі величне місто, що розкинулося на березі могутньої річки. Його вулиці, мов живі артерії, ведуть до таємниць минулого, де на перехресті часів стоїть величний будинок, що пам’ятає шепіт епох.

Його історія сягає далекого 1798 року, коли на цій ділянці вирувала торгівля дьогтем і сіном. З часом, на місці скромного торгового місця виріс особняк асесора Філіпа Андрієвського.

Після смерті власника, у 1910-1912 роках, його спадкоємці звели на цьому місці величний будинок, що вражав своїми зручностями. Центральне опалення, холодильник у дворі, пральня – все це було на рівні європейських стандартів. Будинок є прикладом будівлі колодязного типу, яких у нашому місті небагато. Корпуси мають різну поверховість – від трьох до чотирьох з цоколем. Фасади з шлакової цегли виконані у раціональному модерні. Центральний ризаліт завершується своєрідним мезоніном на якому розташовується бельведер, колись зашклений, а зараз відкритий. Також дах прикрашають п’ять модернових аттиків.

 
Серед мешканців були відомі особистості: власник кінопрокатного підприємства В. Спектор, будівельні магнати Джеберарді і Кміт, родина Кніппер-Чехових.

 
Перша світова війна внесла свої корективи. Частина будинку стала госпіталем, а його власник, Георгій Андрієвський, загинув на фронті.

Після Жовтневої революції будинок втратив свою велич. Комунальні квартири, занепад – все це стало його новою реальністю. Проте, його стіни пам’ятали вірші Олександра Ясного, Михайла Свєтлова та Михайла Голодного, які жили тут у 20-х роках.

 
Згодом будинок знову став елітним. Його величні фасади пережили жахіття Другої світової війни, аби й далі чарувати своїми витонченими лініями.

Сьогодні цей будинок – не просто будівля. Це пам’ятка архітектури, що береже в собі таємниці минулого, оповідаючи історії своїх мешканців. Він – окраса міста, що нагадує про мінливість життя, велич історії та силу людського духу.

За матеріалами Наше Місто.