Пансіон, їдальня та офісне приміщення: історія однієї з найзагадковіших будівель Дніпра

ystoryia

У Шевченківському районі Дніпра, по вулиці Михайла Грушевського  розташована пам’ятка архітектури місцевого значення, яка має давню та захоплюючу історію. Мова йде про «Пансіонат-притулок для дітей загиблих офіцерів». Про це повідомляє «Наше Місто» з посиланням на Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради.

Дворянський пансіон при Маріїнській жіночій гімназії було відкрито в 1912 році. Заклад розмістили в одноповерховій житловій будівлі на новопридбаній губернським дворянством ділянці по вул. Казанській (нині Грушевського). Цегляний будинок з невеликим підвалом розташовувався в глибині ділянки серед саду.

 ystoryia4-652x662

Через три роки за проєктом архітектора Олександра Красносельського до існуючої будівлі було прибудовано двоповерховий корпус, головний фасад якого виходив на червону лінію вулиці.

6 грудня 1914 року відбулося урочисте відкриття «Пансіону для дітей–сиріт загиблих офіцерів». В новому корпусі розмістилися парадний вестибюль з двома сходовими клітинами, загальні та спальні кімнати учениць. В перепланованих корпусах – кухня, їдальня, службові та канцелярські приміщення. Фасад було оформлено в стилі неокласицизму, бічні фасади виконано утилітарними.

ystoryia1

Після революції 1917 року пансіон ще якийсь час продовжував використовуватися для розміщення учениць Маріїнської гімназії. В 1920 роки в приміщенні розмістили відомчу їдальню. А вже через 10 років будівлю було передано міському клубу вчителів.

Під час Другої світової війни комплекс постраждав від пожежі, вигоріли всі дерев’яні конструкції, були зруйновані дахи та частина фасадів старого корпусу.

Після війни аварійні споруди почали відновлювати. Реконструкцію завершили в 1947 році. Серед іншого, було відновлено бічні фасади, розібрано ліву сходову клітину. В старому корпусі побудовано новий підвал і перший поверх, виконано перепланування, облаштовано два балкони у дворі.

Будинок праворуч було розібрано і на його місці влаштовано проїзд у загальний двір з новозбудованим п’ятиповерховим житловим будинком.

ystoryia2

В 1981 році проводиться реконструкція адміністративної будівлі: над старим корпусом будується другий поверх, влаштовується загальний дах, поверхи об’єднуються і переплановуються.

В 2008 – 2012 роках новий власник проводить повну реконструкцію будівлі. Так, було прибудовано зовнішні пожежні сходи, цоколі закрито гранітом, поверхи переплановано, збудовано нові внутрішні сходи у підвал. На сьогоднішній день історична пам’ятка використовується як офісна будівля.

ystoryia3