Пенсії у Дніпрі 2024: Хто отримає підвищення вже у січні, а кому необхідна термінова ідентифікація

пенсия 900

З 1 січня 2024 року в Україні збільшився розмір пенсій. Зокрема, виплати перерахували особам, які досягли 65-річного віку та мають повний страховий стаж: 30 років для жінок та 35 – для чоловіків. На які ще зміни слід очікувати пенсіонерам протягом року, коли відбудеться індексація та хто має право на надбавки, в ефірі програми «Шах і Мат» на «Відкритому» розповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Леся Неклеса, повідомляє сайт «Наше Місто».

Відповідно до Закону України про бюджет-2024 з 1 січня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб підвищено до 2361 грн, а мінімальної заробітної плати до 7100 грн. А з 1 квітня мінімальна зарплата буде складати 8000 грн. Таким чином, і пенсія непрацюючим особам від 65 років за умови стажу у жінок 30 років, а у чоловіків – 35 років, збільшилася на 40% від мінімальної зарплати. Таке підвищення отримають близько 12% пенсіонерів Дніпропетровщини.

Заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Леся Неклеса окремо зауважила, що перерахунок усіх пенсійних виплат у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму буде здійснюватися з 1 березня 2024 року разом з індексацією пенсій. Це не стосується лише тих осіб, які вперше звертаються за призначенням пенсії.

 

«Для них буде діяти вже новий прожитковий мінімум у розмірі 2361 грн. Це і є мінімальна пенсія. Тоді як максимальний розмір – 10 прожиткових мінімумів – складає 23 610 грн. Для тих пенсіонерів, які вже отримували мінімальну пенсію із розрахунку 2093 грн і максимальну 20930 грн, будуть її отримувати до індексації, назначеної на 1 березня 2024 року. У Дніпропетровській області мінімальну пенсію отримують 3% громадян, максимальну – 1%. Тоді як 31% отримують пенсію 5-10 тис. грн. Взагалі середній розмір виплати з урахуванням надбавок і підвищень складає 5800 грн», – сказала вона.
Експертка додала, що з 1 січня також підвищать грошові виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

До них відносяться:

  • Особи, які мають звання Герой України з врученням Ордена «Золота Зірка». Їм передбачено підвищення у розмірі 3-х мінімальних зарплат, що становить 21300 грн;
  • Особи, нагороджені Орденом Богдана Хмельницького 3- ступенів, отримають підвищення у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 14200 грн;
  • Особи, нагороджені Орденом «За мужність», Княгині Ольги, непрацездатні члени сім’ї загиблих Героїв України, нагороджені орденами 3-х ступенів, отримають 7100 грн.
  • Крім того, надбавку до пенсії отримають Почесні донори України. Для них надбавка розраховується у розмірі 10% від прожиткового мінімуму 2920 грн. Тобто с 1 січня вони мають право на надбавку 292 грн. По області це близько 5 тис. осіб.

Заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Леся Неклеса також торкнулася важливого питання щодо ідентифікація пенсіонерів з-поміж ВПО. Вона розповіла, кому необхідно обов’язково з’явитися управлінь Пенсійного фонду до 31 березня

«Ідентифікація пенсіонерів в Україні існує ще з 2004 року. Вона необхідна для того, що підтвердити, що людина жива і дійсно отримує виплати. Наразі обов’язкова ідентифікація проводиться для осіб зі статусом ВПО до 24 лютого 2022 року. Раніше вони кожні три місяці проходили ідентифікацію через «Ощадбанк», або фізично приходили до управлінь ПФУ. Але з початком запровадження карантину через коронавірус ця процедура для ВПО не проводилася. Проте з 1 липня 2023 року, коли карантин було скасовано, ідентифікацію поновили.

Тому пенсіонери-переселенці до 31 березня 2024 року повинні з’явитися фізично у відділення «Ощадбанку» чи будь-який сервісний центр. Також це стосується тих осіб, які протягом року не знімали кошти з пенсійного банківського рахунку, або 6 місяців не отримували виплати через пошту. Щоб поновити виплати, достатньо з’явитися в будь-який сервісний центр ПФУ незалежно від місця реєстрації. Якщо людина за кордоном, то можна пройти ідентифікацію через консульство, «Дія-підпис» чи подати заявку на відеоідентифікацію», – розповіла вона.
Щодо своєчасності пенсійних виплат на території Дніпропетровської області посадовиця ПФУ заявила, що наразі немає підстав хвилюватися ні про терміни отримання пенсій, ні про їхню вчасну індексацію.  

 

За матеріалами Наше Місто.