Перманентне реформування призвело до колапсу судової системи – депутатка Житомирської облради від «Пропозиції» Алла Мусевич

ажж

Пропозиціонерка взяла участь в онлайн-засіданні ПРОпозиціонери Клубу на тему «Судова система. Судді самі не підуть». Воно було присвячене черговим законодавчим змінам щодо діяльності Вищої ради правосуддя.

Судова система перебуває в стані перманентного реформування уже більше 20 років, констатувала депутатка та правник Алла Мусевич. Щоразу після зміни влади у переможців виникає бажання змінити суддівський корпус, органи суддівського самоврядування, і тим самим наголосити на тому, що саме ця зміна і буде запорукою стабільної і незалежної судової системи. Натомість пересічні громадяни майже повністю втратили до неї довіру. І не лише через корупцію, а через обмежений доступ до правосуддя у зв’язку із над тривалим реформуванням.

Якщо, наприклад, повернутися на років 5–7, то можна побачити певний колапс, який відбувся у судовій системі, в зв’язку із масовим написанням рапортів суддями і виходом у відставку. Як наслідок, в деяких судах не залишилося жодного судді.

Це, в свою чергу, призвело до затягування розгляду справ, їх перенесення до інших судів, і часто, як наслідок – відсутність рішень. Суди фактично деморалізовані, недоукомплектовані. А це призводить до обмеження доступу громадян до правосуддя. В новій стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки є дуже багато гарних слів та декларативних норм. Однак немає чіткого розуміння, яким чином можна їх імплементувати або застосувати на практиці, – зауважила Алла Мусевич.

Вона також зазначила, що враховуючи вище зазначені законодавчі зміни, Рада адвокатів України прийняла рішення рекомендувати членам від адвокатури, які перебували у Вищій раді правосуддя, скласти повноваження через неможливість здійснювати цю діяльність в нових умовах. Адже хаочтине реформування судової системи чинить тиск і на цей самоврядний і незалежний орган.

Депутатка Житомирської обласної ради також нагадала про програмний принцип партії «Пропозиція» щодо запровадження інституту мирових суддів, яких би прямо обирали жителі громади. Вони могли б займатися розглядом цивільних справ із малою сумою позову та проступків.