Перший рік Незалежності України: як це було у місті Дніпро

dnipro-iak-tse-bulo-1992-sots

Дніпро. Рік 1992. Лібералізація цін, економічна криза, створено «Приватбанк», Преображенський собор – у власності церкви, Кравчук – у Дніпрі, Лазаренко – представник президента у Дніпропетровській області, Кучма – прем’єр-міністр, «Південмаш» випускає тролейбуси, пам’ятник молодому Шевченку. Як це було, – розповість «Наше МІсто».

Перший рік незалежності для України починається з переходу від планової до ринкової економіки. Головна мета – боротьба з порожніми полицями в магазинах.

Планова економіка, яка панувала у Радянському Союзі, передбачала жорсткий контроль над кількістю вироблених товарів, їхнім розподілом між регіонами країни і фіксовані ціни на продукцію. З початком демократизації цей контроль починає слабнути. 

Виробникам не вигідно продавати товари за ціною, що диктувалася з союзного центру. А тому вони вирішують притримати їх до кращих часів. Виникає тотальний дефіцит на найнеобхідніше, вводиться карткова система. Після краху СРСР уряди незалежних республік ухвалюють рішення про перехід до ринкових відносин у економіці. Перший крок – це відпуск цін на товари. Виробник тепер вільно може визначати вартість продукції. Експерти прогнозували, що на першому етапі вона може зрости на десятки відсотків. І помиляються. Вартість товарів зростає подекуди у десятки разів.

Зрештою магазини наповнюються товарами, виникають стихійні ринки. Але. У абсолютної більшості людей немає готівкових коштів для придбання найнеобхіднішого. З іншого боку починає формуватися прошарок громадян з надприбутками. Фактично саме у 1992 році у країні з’являються перші “протоолігархи”.

Докладніше – у нашому відео.

 

За матеріалами Наше Місто.