Підрив Каховської ГЕС: які наслідки загрожують окупованому Криму

1611305748_krym

Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів. Екосистема тут зміниться на тривалий час, тому що ГЕС вже під водою. Багатьох зараз цікавить питання, як підрив дамби ГЕС позначиться на Автономній Республіці Крим, водопостачання якої, як відомо, багато в чому залежить від материкової України, повідомляє кореспондент «Наше місто».

Як заявила начальник об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк, підірвавши ГЕС, окупанти позбавлять Крим води на багато років уперед. У майбутньому це може призвести до знищення частини населених пунктів та біосфери Півдня.

photo_2023-06-06_11-03-12

Наразі ворог поширює інформацію, що терористичний акт, який він здійснив, не загрожує водопостачанню півострова. Лише замовчує, що ситуація може змінитися буквально за кілька днів. Вже надходять дані, що рівень води в Північно-Кримському каналі почав стрімко падати. І тим більше не сповіщає населення АРК про те, що про туристичний сезон там варто забути.

bezymiannyi-4

«З одного боку, Крим уже довго обходився без Північно-Кримського каналу. Тому очікувати на якісь глобальні наслідки для водопостачання окупованого півострова в короткостроковій перспективі не варто. Інша річ, що термін відновлення дамби, якщо дивитися на історію, навряд чи буде менше 2-3 років, а за цей час багато що може змінитися.

З іншого боку, проблема можливого мікробіологічного та хімічного забруднення Чорного моря (тими ж добривами та засобами захисту рослин), не кажучи вже про різке розпресування окремих ділянок акваторії, ще більше поставить під сумнів туристичний сезон у Криму», – розповів головний редактор zatoka.travel Олексій Васильєв.