Підвищення пенсій в Україні у 2024 році: Кому і на скільки збільшать виплати?

Поліція викрила поштарку, яка привласнювала гроші пенсіонерів

У березні цього року буде проведено перерахування пенсій. Тому дехто з пенсіонерів може розраховувати на підвищення розміру виплат. Тим не менш, збільшення виплат торкнеться не всіх, – передає «Наше Місто».

Так, за даними видання «На пенсії» у березні та квітні 2024 року відбудеться підвищення виплат пенсіонерам. У березні відбудеться запланована щорічна індексація. У зв’язку з нею пенсії зростуть у тих українців, які зараз отримують 7 692 гривні. При цьому буде враховано тільки основну пенсію, без надбавок за вік, стаж та інших доплат.

У квітні цього року можна очікувати на підвищення виплат пенсіонерам, які працюють. Це пов’язано зі зростанням мінімальної зарплати до 8 000 гривень. Збільшаться пенсії і для тих людей, кому виповнилося 65 років і хто має достатній стаж.

Розмір індексації пенсій


За даними Мінсоцполітики, запланована індексація становитиме близько 13%. Загалом розмір індексації розраховується як сума двох частин:

перша – 50% величини інфляції минулого року,
друга – 50% від середнього за три останні роки зростання зарплат.
Однак, остаточний розмір поки що не було оприлюднено, оскільки він залежатиме від рівня зарплати, яка враховувалася при розрахунку пенсії, а також трудового стажу конкретного пенсіонера.

Хто не отримає підвищення пенсії


Індексація пенсійних виплат не торкнеться громадян, які:

стали пенсіонерами менш ніж три роки тому;
отримують високі пенсії.


Також індексація буде непомітна для тих, хто отримує пенсії, нижчі за мінімальні. Таким пенсіонерам пенсію проіндексують, але приберуть інші доплати.

За матеріалами Підвищення пенсій в Україні у 2024 році: Кому і на скільки збільшать виплати?