Пільги для дітей військових в Україні: які вони, як їх отримати та які документи потрібні

2022-11-14-at-12.54.36-1024x683

Багато військовослужбовців, які на сьогоднішній день захищають свою країну, є батьками. В цьому випадку їх діти мають низку пільг, які сприяють покращенню фінансового та соціального становища, повідомляє «Дніпро Оперативний».

Які пільги на освіту мають діти військових в Україні?
Діти, чиї батьки брали або на даний момент беруть участь у бойових діях, можуть розраховувати на отримання повної або часткової компенсації за навчання, яку надають державні та місцеві бюджети, а також на отримання соціальних стипендій. Вони також можуть користуватися пільгами, такими як безкоштовне проживання в гуртожитку. Ці пільги залишатимуться до моменту, поки особа не досягне 23 років або закінчить навчання. Однак важливо зауважити, що ці пільги припиняться у випадку відрахування студента.

Діти військових, які ще навчаються у школі, і чиї батьки загинули, зникли безвісти або потрапили у полон, також мають право на отримання безкоштовних підручників та харчування у навчальних закладах.

Пільги на медицину для дітей військовослужбовців в Україні
Діти військових також мають можливість отримання санаторно-курортного лікування та відпочинку в санаторіях. Така можливість надається один раз на рік. Це розповсюджується на дружин, чоловіків, батьків, неповнолітніх дітей, а також на дітей з інвалідністю з дитинства, незалежно від їх віку. 

Пільги на житло дітям військових
Наразі немає дійсних пільг, які стосуються житла саме для дітей. Проте учасники бойових дій можуть користуватися пільгами, що стосуються сплати комунальних послуг, придбання опалювальних засобів та інших аспектів, пов'язаних із житловими питаннями. 

Учасників бойових дій, які отримали поранення чи каліцтво під час виконання бойового завдання, повинні забезпечити житлом протягом двох років після їх включення до реєстру.

Пільги на соціальне забезпечення для дітей військовослужбовців
 - Повна або часткова оплата навчання за рахунок державних та місцевих бюджетів.
 - Пільгові довгострокові кредити для отримання освіти.
 - Соціальні стипендії.
 - Безплатне забезпечення підручниками.
 - Безкоштовний доступ до інтернету.
 - Безкоштовне проживання в гуртожитках.
 - Безкоштовне харчування в школах для дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти чи потрапили в полон.
 - Пільгове харчування для дітей, батьки яких мають посвідчення УБД, за рахунок місцевого бюджету, рішенням відповідної ради.

Як отримати пільги для дітей військових в Україні?
Для отримання пільг для дітей необхідно подати відповідні документи до органів соціального захисту міських та районних державних адміністрацій за їх зареєстрованим місцем проживання або за місцем фактичного проживання. Інформацію про адреси та контакти відповідних центрів можна знайти на веб-сайтах обласних військових адміністрацій.

Які документи потрібні для отримання пільг?
Отримання пільг є можливим лише при наявності в одного з батьків посвідчення учасника бойових дій. Однак для здійснення цього процесу також необхідно представити інші важливі документи:

 - Оригінал і копії свідоцтва про народження дитини.
 - Довідка про присвоєння ідентифікаційного номера дитині.
 - Посвідчення особи з інвалідністю в результаті війни (у разі наявності).
 - Посвідчення про смерть учасника бойових дій (у разі смерті).
 - Довідка про реєстрацію місця проживання.
 - Довідка від військового комісаріату (якщо є).

Пільги для дітей загиблих військових
Діти загиблих військових мають право на всі пільги, які передбачені для членів сім’ї загиблого захисника. Крім цього, їм    надається також право:

 - Вступ до державних та комунальних закладів вищої та фахової передвищої освіти на спеціальності, підготовка за якими фінансується з коштів державного та місцевих бюджетів, без конкурсу.
 - Позачерговий прийом у дитячі заклади за місцем проживання.

Також, діти цієї категорії мають право на безоплатну психологічну допомогу.

У випадку втрати годувальника, діти мають право на пенсію, яка становить 70% грошового забезпечення полеглого військовослужбовця. При наявності двох і більше дітей, розмір пенсії на кожну з них складає 50% від грошового забезпечення.

За матеріалами Дніпро Оперативний.