По магазинах з дітьми: які ТРЦ у Дніпрі є найкомфортнішими для сімейного відвідування

mycollages-5

Нещодавно в Дніпрі відбувся гучний скандал у торгівельно-розважальному центрі «Караван». У перевдягальні магазину одягу Colin’s жінка почала годувати дитину грудьми.

У цей буденний день Ірина Черниш разом з чоловіком і сином-немовлям прийшла до магазину, щоб обрати  собі  джинси. В цей час малий почав плакати з вимогою їсти. Жінка взяла  джинси і пішла до примірочної для годування і примірки. При цьому всі, окрім цієї роздягальні, залишались вільні.

iryna-z-dytynoiu

— Я сідаю і починаю годувати, — згадує Ірина Черниш. — Чоловік стоїть з візочком навпроти і чекає, аби забрати сина і дати мені джинси.  В цей час повз роздягальню проходить консультантка, бачить мене, зупиняється і видає: «В нас не можна годувати. Це заборонено правилами магазину. В ТЦ для цього є окрема кімната!». В мене першу секунду відняло мову, оговталась — кажу: «Правилами магазину? Ви впевнені? А якщо моїй дитині треба зараз поїсти?» І тут вона, остаточно втрачаючи людське обличчя, видає фразу, від якої на мене рухнула стеля: «Ну годувати це ж як в туалет ходити, для цього є окреме приміщення».


Ця історія набула неабиякого розголосу не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Думки користувачів соцмереж з приводу того, чи правильно вчинили молода мати та працівниця магазину, розділилися. Згодом, представники Colin’s вибачились перед дніпрянкою.

Але питання стосовно того, наскільки торговельно-розважальні центри та гіпермаркети є дружніми до сімей з дітьми, залишилось відкритим. Відповіді на нього спробували знайти наші журналісти.

У «Каравані» годувати можна у окремій кімнаті

photo_2023-09-30_12-42-06

Звісно, спочатку ми пішли саме до «Каравану», щоб перевірити, як там справи.  З’ясувалось, що у цьому ТРЦ працює кімната,  яку можуть відвідати батьки з малечею.  Кімната  для того, щоб усамітнитися та погодувати дитину, поміняти їй пелюшки, облаштована усіма зручностями. Від умивальників з гарячою водою до пуфів і сповивальних столиків. У приміщенні чисто. Відвідувачів там ми не застали, тому шукали їх поряд.

photo_2023-09-30_12-42-07

Пані Галина «Караван» відвідує часто разом зі своїм 3-річним онуком.

halyna-z-onukom

 —  Все зручно, тепла вода є, — запевняє Галина. —  Ми декілька разів милися там, змінювали підгузки. Все добре!

Дітей на певний час відвідувачі можуть залишити в ігровій кімнаті, що має назву «Коло Караван». Тут можна пограти в класики, покататись на гойдалках, побавитись з іграшками. І все це безкоштовно. Крім цього, в ТРЦ працює дитячий парк розваг з різноманітними забавками. Квитки з понеділка по п’ятницю можна придбати за 230 гривень, у суботу і неділю –  за 250. Також у парку діють знижки для іменинників.

anastasiia

 — Нам тут цікаво, —  ділиться враженнями пані Анастасія з Павлограду.  —  Тут є чим зайняти малечу. Ми з Мирославом у «Каравані» вперше. Гадаю, дитячі розваги тут на хорошому рівні, проте, їм бракує якіснішої ігрової зони. Це, що ми бачимо зараз, як на мене, недостатньо. Хотілося б, щоб у більш дорослих дітей була можливість хоча б трохи  зайнятись спортом, потренуватися на якихось простих приладах.

photo_2023-09-30_14-24-55

Іншої думки  відвідувачка Сніжана. ЇЇ сину вже другий рік.  Розвагами для нього жінка цілком  задоволена. Каже, вона залюбки годувала б тут сина, якщо він був би молодшим та якщо б виникла така потреба.

snizhana-z-synom

У «Метро» дитяча кімната зникла

Гіпермаркет  “Метро” спеціалізується на обслуговуванні приватних підприємців, приходять сюди й звичайні містяни. Натомість у магазині практично відсутні дитячі зони та спеціальні приміщення для матері та дитини.

photo_2023-10-02_14-32-36

Єдиним обладнанням, яке може бути корисним для молодих батьків, є сповивальний столик у кімнаті для людей з обмеженими можливостями. Але через його таємне розташування багато відвідувачів може навіть не здогадуватися про його існування. Спеціальних орієнтирів, які б вказували на нього, в магазині немає.

photo_2023-10-02_14-33-23

Раніше у “Метро” була ігрова дитяча кімната, але через повномасштабне вторгнення керівництво прийняло рішення її зачинити. Водночас деякі відвідувачі вважають, що дитяча кімната тут вкрай необхідна. Адже завдяки їй у магазині буде набагато зручніше та комфортніше як малечі, так і батькам.

Серед тих, хто має таку думку, дніпрянка Натія, мама двох доньок 4 та 6 років.

photo_2023-10-02_14-32-49

— Я дуже часто відвідую різні торговельні центри та магазини,  —  розповідає Натія. — Майже всюди є дитячі кімнати. А ось в “Метро” такої послуги зараз немає. Мені здається, що було б добре її повернути. Стосовно кімнат для мами та дитини, моя думка така ж сама. Вважаю, що окреме приміщення необхідне. Тому що бувають ситуації, коли потрібно швидко нагодувати або перевдягти малюка.


Сімейна пара Олександр та Тетяна, батьки 4-річного хлопчика, також зазначають, що у магазині не вистачає ігрової кімнати.

photo_2023-10-02_14-33-03

— Ми рідко відвідуємо магазин “Метро”, — кажуть дніпряни. — Але коли приїжджаємо сюди, для нас завжди є проблемою впоратись з сином під час покупок. Тому що він дуже непосидючий. Можливо, якщо керівництво гіпермаркету поверне ігрову кімнату, ми будемо приходити сюди частіше.
Володимир, батько 4-річної доньки, через відсутність дитячої кімнати взагалі не бере дитину до магазину.

— Коли в мене народилась донька, я перший час приходив сюди без неї,  — згадує Володимир. — Тому що у цьому магазині практично немає відповідних місць для немовлят.
Відсутність дитячих зон і спеціальних приміщень для матерів та дітей в «Метро» залишають певний недолік в обслуговуванні клієнтів. Ми сподіваємось, що адміністрація магазину розгляне можливість створення комфортних умов для сімей з дітьми.

У «Мост-сіті» кімнати для годування немає

photo_2023-10-02_15-59-49

Не могли наші  журналісти не  завітати й до одного з найпопулярніших у Дніпрі ТРЦ  — «Мост-сіті». Він розташований у самісінькому центрі міста, тож тут зазвичай дуже багато батьків з дітьми, які гуляють поруч. Особливо у вихідні дні.

photo_2023-09-29_15-26-04-2  

Одним з найважливіших критеріїв комфортного перебування у таких місцях є можливість зручно поїсти та погодувати дітей. У «Мост-сіті» окремого місця для годування дитини немає, проте на другому рівні знаходиться зона фудкортів. Її зручність полягає у розташуванні столиків для перекусу. Там можна знайти достатньо усамітнені місця, де доволі зручно годувати маленьких дітей. Але все ж таки це не окрема кімната.

photo_2023-09-29_15-26-04

На цьому ж поверсі є жіночий та чоловічий туалети, проте, без зручностей для батьків. Аби змінити підгузок дитині, потрібно спуститися на перший рівень торговельного центру та завітати до безкоштовного туалету. Він спеціально підлаштований для людей з інвалідністю та батьків з маленькими дітьми. До стіни прикріплений сповивальний столик, а в декількох метрах є умивальних та туалет, що достатньо зручно.

photo_2023-09-29_15-26-06

На другому поверсі, недалеко від фудкортів, є ігрова кімната. Залишити дитину саму тут можна з 8 років. Коштуватиме це 240 гривень у будні дні та 290 — у вихідні, час перебування необмежений. У понеділок привести дитину до розважального центру можна з 12.00 і до 21.00, в інші дні —  з 10-ї ранку. Для дітей від 3 років є послуги няні, які коштують 200 гривень за годину.

photo_2023-09-29_15-26-05-2

Також дитину тут можна розважити, придбавши додатково такі послуги як аквагрим, створення зачіски, анімаційна програма, майстер-класи, дискотека тощо. Є достатньо велике меню, в якому є і звичайні страви, і святкові. Туалет у дитячому центрі чистий та зручний.

Загалом, батьки задоволені якістю послуг щодо дитячого дозвілля у «Мост-сіті». Дніпрянин Сергій розповів, що наразі йому і сім’ї вистачає всіх благ у торговельному центрі.

photo_2023-09-29_15-26-05

— Мені та моїм дітям все подобається, ми часто тут обідаємо, —  ділиться Сергій.  —  Якось я залишав доньку в дитячій кімнаті. Все було добре.

Його доньки Олександра та Настя також задоволені.

В Appolo можна і годувати, і грати

photo_2023-10-02_16-58-24

У дніпровському торговельно-розважальному комплексі Appolo є обладнана дитяча зона для годування. Кімната матері та дитини розташована на другому поверсі, навпроти ескалатора. Усередині є зручний пеленальний столик, що складається, та смітник. Тут також можна помити руки та сходити до туалету. Проблеми із пошуком кімнати виникнути не повинні, оскільки по всьому ТРК розвішані  навігаційні таблички.

photo_2023-10-02_16-42-03

Для батьків з більш дорослими дітками є ігрові кімнати, які розраховані на різні вікові категорії. Проте, якщо ваш малюк не досяг двох років — в ігрову вхід тільки з дорослими. Усередині — м’яке покриття, є батутна зона, шафи для одягу, різноманітні костюми, багато іграшок та аніматор. Обійдеться вам таке задоволення у 90 гривень за півгодини.

photo_2023-10-02_16-42-02

Місцева мешканка Анастасія розповіла, що досить часто водить свого маленького синочка в такі ігрові кімнати, але саме в Appolo вперше. Зазначає, тут прийнятні ціни, а також особливий підхід до кожної дитини.

anastasyia

— Нам тут сподобалося,  — зізнається Анастасія. — Ми приїхали сюди вперше, але синок задоволений, я теж. Порівняно з іншими ігровими кімнатами у Дніпрі, тут досить демократичні ціни. Є чим зайнятися.
Для більш дорослих є ігрова зона з приставкою та пуфиками. За словами працівниці розважальної зони, пограти в консоль може абсолютно будь-хто, навіть дорослі. Вартість розваги – 60 гривень за 30 хвилин.

photo_2023-10-02_16-42-04

Під час сигналу повітряної тривоги ігрова зона не працює. Оплату беруть наприкінці проведеного часу. Відповідно, якщо ваша дитина тільки зайшла, а через пару хвилин почалася тривога, варто спуститися в найближче укриття, а після скасування ракетної небезпеки ви можете привести дитину назад. Вона продовжить розважатися до кінця оплаченого часу.

photo_2023-10-02_16-42-27

Також у деяких магазинах цього торговельно-розважального центру  є столики з розмальовками та конструктором. Тут дитина може грати безкоштовно, доки батьки обирають необхідні товари.

photo_2023-10-02_16-42-28

Тож, загалом, ситуація з дитячими кімнатами та ігровими зонами у Дніпрі  доволі прийнятна. Але працювати ще є над чим.

За матеріалами "Наше Місто"