Погляд на Дніпро: Сучасний стан творінь архітектора Павла Нірінберга

arkhitektor

Постать архітектора Павла Нірінберга унікальна для Дніпра. Багато в чому завдяки його праці наше місто має  неповторний вигляд. Пік його діяльності припав на 1970 – 80-ті роки. Основні громадські будівлі у центрі Дніпра – його рук справа. Ми зробили огляд основних споруд Нірінберга.

Почнемо з Державного цирку. Його урочисте відкриття відбулося у 1980 році. За короткий час він став одним із символів міста, який зображували на сувенірній продукції. Будівля є унікальною завдяки оздобленню даху та купольним склепінням. Це дозволяє вдало розміщувати апаратуру для світла, що необхідна під час виступів, та створює чудову акустику всередині цирку.

Інша прикметна будівля – міська рада Дніпра. Вона була зведена у 1983 році. Раніше депутатський корпус Дніпра розміщувався у міській управі, що на нинішньому Кельнському бульварі. Зараз у споруді, що спроєктована Павлом Нірінбергом, працюють керівники мегаполісу – починаючи з міського голови. Також тут регулярно збираються місцеві депутати, які приймають доленосні рішення для життя міста.

У парку Шевченка Нірінберг створив іншу будівлю – лекторій, або як її ще називають літній театр. Його відкрили у 1977 році. Театр розрахований на 1500 місць і є окрасою парку. Тут проводять як культурні, так і суспільно-політичні заходи. З 1990-х років на його сцені виступають передусім самодіяльні колективи міста та регіону.

І нарешті, на початку 1970-х років за проєктом Павла Нірінберга було реконструйовано будівлю, де розмістили кінотеатр «Родіна». Він став одним з улюблених місць відпочинку для сотень мешканців Дніпра. Кілька років тому в будівлі колишнього кінотеатру, яка була дещо перебудована, відкрили ресторан.

Павло Нірінберг прожив до 2008 року. На його честь у місті було названо вулицю, а на будинку по проспекту Яворницького, 117, де він мешкав, встановили меморіальну дошку.

 


За матеріалами Наше Місто.