Поки тривають російсько-американські переговори, наші дипломати мають активніше демонструвати позицію України – пропозиціонер Юрій Черемис

голо

В Женеві американські та російські дипломати провели переговори щодо безпеки, які безпосередньо зачіпають інтереси України. Дипломатичного прориву не відбулося – сторони залишились на своїх позиціях. Під час зустрічі ПРОпозиціонерів Клубу йшла мова про роль українських дипломатів. 

Американці, незважаючи на дипломатичні запевнення щодо дотримання інтересів України, ведуть переговори із росіянами без участі Києва. На цьому фоні фрази про те, що не буде переговорів щодо України без України, звучать просто як прояв ввічливості, вважає депутат Новобузької міської ради від “Пропозиції”.

У грудні минулого року різко підняли ставки, опублікувавши свій ультиматум Вашингтону, вимагаючи “гарантій” невступу України до НАТО. Хоча вже тоді було очевидним, що Путін спеціально висуває нереальні вимоги, щоб отримати бажане.

Як розповів Юрій Чемерис, росіяни керуються банальним дипломатичним принципом, звичним для них з радянських часів.

Вимагай неможливого, щоб зрештою отримати те, що ти хочеш. Максимум, на який націлюється Москва, це не НАТО в кордонах 1997 року, а визнання США того факту, що Альянс не зайде до інших пострадянських держав. Насамперед, в Україну, - прокоментував Юрій Черемис.

На його думку, на цьому тлі українські дипломати мають активніше демонструвати позицію нашої держави, що закріплене в нашій Конституції. Ми визначили для себе геополітичну стратегію – вступ до НАТО і ЄС

Чемерис вважає, Київ має постійно нагадувати Росії та Заходу про свою суб’єктність.