Полуниця у квітні: чи безпечно вживати ранні ягоди

img_4155

Сезон полуниці зазвичай розпочинається у травні, але вже зараз можна побачити ранні ягоди на полицях магазинів та на ринках Дніпра. Придивляючись до цін та походження ягід, а також думаючи про їх безпеку, люди розмірковують, чи варто їсти полуницю зараз, – пише «Наше Місто» з посиланням на ДніпроТБ.

Перші партії полуниці з’явилися саме на полицях магазинів та супермаркетів. Хоча ці продукти мають сертифікати якості, їх ціна висока – майже 300 гривень за кілограм. На ринку можна знайти дешевшу полуницю, яка прибуває з різних регіонів України та іноземних постачальників, таких як Туреччина та Греція. Ціни на ринку коливаються від 150 до 230 гривень за кілограм.

У Дніпрі зараз полуницю можна знайти майже скрізь, навіть на ринках та біля зупинок громадського транспорту. Однак крім цін, деяких людей тривожить нещодавнє повідомлення про смертельне отруєння ягодами. Нещодавно 6-річний хлопчик з Павлограда помер після вживання полуниці. Хлопчик з’їв полуницю, після чого його самопочуття різко погіршилося – з’явилася діарея, біль у животі, висока температура та висип. За два дні у лікарні дитина померла.

Проте лікарі стверджують, що полуниця навряд чи могла стати причиною смерті дитини.

«Я думаю, що це так співпало, тому що я так міркував, ну не може потрапити туди така токсична концентрація ні пестицидів, ні нітратів. Тобто тут більше запитань, я гадаю полуниця тут ні до чого»,  – каже терапевт та педіатр Анатолій Корнутяк.
У держпродспоживслужбі запевняють, що вся полуниця, яка надходить на ринки та в супермаркети, перевіряється, і нітратів у ній не виявлено.  

«На ринках є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює контроль і перевіряє надходження харчових продуктів. На стихійних ринках контроль не здійснюється. Я б не радила вживати ранню полуницю матерям, які готують немовлят, дітям, літнім людям, тобто верствам населення, які мають слабке здоров’я», – каже Світлана Бовсоновська, начальниця управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
Сезон полуниці радять починати у кінці травня, коли на полицях буде місцева ягода.