Потрібна державна дорожня карта щодо оздоровлення дітей – пропозиціонер з Кіровоградщини Юрій Семенюк

semenyuk_4

Держава постійно ігнорує питання реабілітації дорослих та оздоровлення дітей протягом року та з певною періодичністю намагається зекономити на відповідних статтях бюджету. Йдеться не лише про скорочення фінансування, а й про закриття відповідних закладів, переведення функцій з одного відомства в інше, намагання перекласти відповідальність на місцеве самоврядування тощо. Про це йшлося під час чергового онлайн-засідання ПРОпозиціонери Клубу, повідомляє "Горсовет".

Своїми думками з цього приводу поділився перший заступник голови Кіровоградської обласної ради, представник партії “Пропозиція” Юрій Семенюк:

Наведу приклад: до 1 квітня всі місцеві ради (в першу чергу, обласні) повинні були прийняти рішення про об’єднання всіх фтізіопульмонологічних направлень. Адже НСЗУ прислала листа, мовляв, з першого квітня вони можуть фінансувати лише один заклад системи фтізіопульмонології. В нашій області було два заклади, які надавали відповідну поліклінічну допомогу, є лікарня, в якій лікуються хворі на туберкульоз з активною фазою і два реабілітаційні-оздоровчі заклади (санаторій для дорослих і санаторій для дітей). Ми зараз вивчаємо досвід Дніпропетровщини та шукаємо можливість використовувати ці великі об’єкти, які у нас розкидані по території всієї області, щоб вони не пропали», – розповів пан Семенюк.

За його словами, в результаті медичної реформи центральна влада фактично «загубила» питання реабілітації та оздоровлення (особливо дітей). Відповідно, органи місцевого самоврядування залишилися перед дилемою: вишукувати додаткові кошти в бюджетах для того, щоб виключно самотужки утримувати такі заклади, чи спонукати державні інституції звернути на них увагу.

Хотілося би побачити дорожню карту питання реабілітації і оздоровлення дітей для того, щоб зрозуміти, яка нація далі буде, наскільки вона буде здоровою через 5-10 років. Хто буде народжувати? Яку кількість людей будемо бачити в перших класах, а звідси випливає і навчання у вищих навчальних закладах, і армія, і входження до робітничої сфери… Тому я сподіваюсь на підтримку і увагу держави, на те, що найближчим часом до оздоровлення дітей повернуться обличчям. Бо до цієї теми слід ставитися не просто як до історії, на якій можна зекономити кошти бюджету, а як до питання, яке дасть можливість зрозуміти потенціал нашої держави», – наголосив пропозиціонер.

Маєте пропозиції?

Зустрічаємось кожного вівторка о 19.00 в голосовому чаті нашого Телеграм-каналу:

https://t.me/propositioner

Та щочетверга о 19.00 в соцмережі Clubhouse:

https://www.joinclubhouse.com/club/club-proпозиціонери