Повернення COVID-19: на Дніпропетровщині виявили новий різновид штаму Омікрона

picture2_koronavirus-poluc_364604_p0

Відомо, що нещодавно в Дніпропетровській області зафіксовано різновид штаму COVID-19 Омікрон «ВА.2». Про це повідомляє Gorsovet, посилаючись на "Відкритий".

Про ситуацію з небезпечним захворюванням розповів завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Денис Кісельов.

У нашому регіоні ситуація із захворюваністю на коронавірус є стабільною та спокійною. Проте вже починають фіксувати зростання загального рівня інфікування недугою й збільшення кількості госпіталізованих пацієнтів. Усього з початку епідемії виявили COVID-19 у понад 319 тисяч мешканців Дніпропетровщини. «Наразі імунізувалися від інфекції майже 60% населення області. На Дніпропетровщині функціонують 200 пунктів щеплення, 60 мобільних бригад в амбулаторіях і 23 центра масової вакцинації населення. Щотижня роблять понад шість тисяч щеплень. Загальне число імунізованих мешканців регіону складає три мільйони. Наразі у області є вакцини – CoronaVac та Pfizer. Також очікується надходження нової РНК-вакцини, – каже Денис Кісельов.

Відомо, що за інформацією Центру громадського здоров’я, захворюваність в Україні останнім тижнем зросла на 32%. Наразі циркулює штам коронавірусу Омікрон, а саме його різновиди: ВА.1 та BA.2.

Крім того, є iнформацiя щодо виявлення в Україні нового підвиду штаму Омікрон – ВА.5. Його було знайдено у 7 хворих в Чернівецькій області. I саме цiй рiзновид домінує на теперішній час в Сполучених Штатах Америки, Великобританії та розповсюджується в країнах Європейського Союзу. Що стосується нашої області – ми регулярно направляємо зразки біоматеріалу в референс-лабораторію Центру громадського здоров’я для проведення секвенування. На сьогодні ми отримали  результат зразку біоматеріалу від одного хворого. За результатами цього дослiдження у нього виявлено різновид штаму Омікрон – ВА.2. Очікуємо результати дослідження інших зразків, – говорить Денис Кісельов