Повірка лічильників в Україні: хто має право відмовитися від процедури

mefyobihaqcs0e3oc2kvhedgpne5nq8z2mlpg4zp

У більшості українських домогосподарств встановлено лічильники комунальних послуг, такі як вода, електроенергія та газ. Для забезпечення достовірності показів цих лічильників та їхньої безперебійної роботи необхідно проводити регулярну повірку. Як правило, цю процедуру здійснюють спеціалізовані організації раз на чотири роки. Але є три категорії українців, яких звільнили від обов’язку проводити повірку лічильників під час війни. Про це йдеться в чинній в Україні постанові №440 від 7 квітня 2023 року, ухваленій урядом, пише «Наше місто».

Цей документ передбачає, що деякі жителі країни можуть відмовитися від перевірки лічильників у своєму будинку. Це правило стосується:

жителі тимчасово окупованих територій: цим особам надано три місяці після завершення воєнного стану для проходження повірки;
жителі зони активних бойових дій: для цієї категорії громадян термін для проходження повірки лічильників складає шість місяців після завершення воєнного стану.
Обов’язкова повірка лічильників є невід’ємною частиною процесу розрахунків за комунальні послуги. Відмова від цієї процедури неможлива. У разі, якщо споживач проігнорує встановлений термін повірки, комунальне підприємство не зможе використовувати показання такого лічильника для обчислення платіжки.

Наслідком такого ігнорування стане перехід на загальні норми споживання, які застосовуються до квартир без індивідуальних лічильників. Це означає, що суми в платіжках можуть значно збільшитися, оскільки розрахунки будуть проводитися не за фактичним споживанням (яке фіксує лічильник), а за середніми показниками, встановленими для певного типу житла.

За матеріалами Наше Місто.