Повністю передавати лікарні і школи на утримання місцевих рад неправильно – член політради «Пропозиції» Іван Фурсенко

fursenko_2

Перший заступник голови Всеукраїнської асоціації громад, член політради партії «Пропозиція» Іван Фурсенко впевнений, що реформа децентралізації – одна з найуспішніших за останні роки. Однак через безліч неврегульованих питань говорити про її завершення ще дуже рано. Своїми думками пропозиціонер поділився під час онлайн-дискусії ПРОпозиціонери Клубу.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт "Пропозиції".

Щороку центральна влада передає дедалі більше повноважень на плечі органів місцевого самоврядування. Йдеться насамперед про утримання навчальних та лікувальних установ, проблема закриття яких через відсутність фінансування нині стоїть досить гостро, підкреслив Іван Фурсенко. До 2015р. школи та лікарні утримувалися за рахунок держави. Зараз їх взяло на утримання місцеве самоврядування. І справляються з цим далеко не всі.

Коли ми говоримо про самодостатні міста чи села – це одна історія. Коли йдеться про невеличкі громади – це зовсім інше. Там зараз працює ДСНС з перевірками і каже, що ваші санітарно-технічні умови не відповідають чинному законодавству і нормам. Ви повинні або реконструювати, або закрити. Але це ж не проблема в повній мірі того органу самоврядування, який фактично створився рік тому. Це, власне, держава віддала проблемні моменти на місцевий рівень зі словами: вирішуйте. Але ж там живуть люди, а забезпечення медицини і освіти – конституційні зобов’язання держави. І саме вона повинна допомагати громадам вставати на ноги, створювати якісні медичні, соціальні, освітні послуги».

Член політради партії «Пропозиція» також звернув увагу на зміни до бюджетного кодексу, які змінюються щороку. Як результат, громади не можуть займатися навіть середньостроковим плануванням своїх кошторисів.

У нас то вилучається податок для залізниці, то починаються торги з приводу акцизу на пальне, то за тютюн зараз знову заговорили. Яким чином громада може планувати свій бюджет, якщо держава постійно міняє правила гри. Це неможливо! Моя ключова пропозиція – зафіксувати бюджетні правила хоча б на 3 роки для того, щоб самоврядування зрозуміло, що є їхнім податком, що не є, на що можна розраховувати, який бізнес розвивати, що на себе візьме держава. Інакше говорити про системний економічний розвиток громади, про забезпечення якісного життя населення вкрай важко», – додав Іван Фурсенко.