Президент Зеленський: Світ вже змінився, у майбутньому будуть інші безпекові альянси

212a93b82f81251b

В інтерв'ю Суспільному 21 березня президент України Володимир Зеленський відповів на питання, як війна в Україні вже змінила світ та політичні процеси.

Як світ зміниться? Він вже змінився. Політики вже бояться своїх людей, бояться соціальної відповідальності, бачать, що народи по-різному реагують і в багатьох державах народи підтримують нас. Це говорить про те, що соціальна суспільна думка буде сильнішою за будь-якого лідера у світі. Тобто ми бачимо зміни процесів, які ведуть до реального, не теоретичного, а практичного народовладдя. Народовладдя — це не революція, це перш за все реальна влада, влада людей, влада в суспільстві. І якщо ти хочеш бути лідером свого суспільства, тобі доведеться бути лідером суспільства. Не командувати, що робити суспільству, а бути лідером, жити з ними в одному дусі. Тому мені здається, що таке народовладдя у світі зараз відбувається і призведе до тих чи інших безпекових альянсів.

Однак Зеленський не вважає, що треба руйнувати працюючі безпекові союзи.

Це не значить, що треба з одного чи іншого союзу виходити, руйнувати речі, які працюють, ні. Просто люди хочуть спокою, миру, стабільності, а найголовніше — впевненості. Людина, яка народилася, живе, сплачує податки або переїхала — вона є просто громадянином світу. І ця людина повинна знати, що вона має бути захищена в цій державі. І якщо вона виїхала в іншу державу, то буде і там захищена, не постраждає. Тому світ або прийме цю модель і прийде до таких союзів, або буде зміна багатьох лідерів світу і їх суспільства будуть знаходити для себе саме таких людей.

Щодо вступу в НАТО, у президента немає єдиного рішення, однак зрозуміло, що саме зараз нас там не чекають, бо бояться росію:

І нам треба заспокоїтись, сказати, що окей, інші гарантії безпеки. Є країни НАТО, які хочуть бути гарантами безпеки, які, на жаль, не можуть нам запропонувати стовідсоткове членство в Альянсі, але готові робити все те, що повинен був би робити Альянс, якби ми були його членами. І я вважаю, що це нормальний компроміс. Він прийнятний для всіх. Для Заходу, який не знає, що з нами робити в питанні з НАТО. Для України, яка хоче гарантії безпеки, і для Росії, яка не хоче розповсюдження НАТО далі і каже, що у неї з країнами Заходу були такі домовленості. І тому в цьому потрібно знайти компроміс, тому що це буде крапка в закінченні війни.