Пріоритет – військові: у Дніпрі навчилися виготовляти зуботехнічні імпланти

mycollages-6 (1)

У Дніпрі близько шести років працює підприємство, яке першим в Україні почало виробництво зуботехнічних імплантів. В умовах війни там навчилися також виготовляти кісткові блоки за індивідуальними замірами пацієнта. Така практика може застосовуватися під час лікування військових, які зазнали поранень щелепи і потребують відновлення кісток. На унікальному виробництві побували журналісти «Наше місто».

Біотехнолог Катерина повідомила, що у роботі використовують матеріал тваринного походження. Він проходить декілька етапів обробки.

«Весь цикл триває два тижні. Ми використовуємо губчасту частину, яку обробляємо неорганічними та органічними речовинами. У нас є блочний продукт, який буває трьох розмірів. Здебільшого такі блоки використовуються в ортопедії, коли потрібно замінити велику частину кістки. А також є дрібна фракція, яку застосовують у стоматології. Наразі ці вироби дуже актуальні, особливо при травмах цивільних людей та осколкових пораненнях наших захисників», – розповіла біотехнолог Катерина.

Тут лише виготовляють кістковий матеріал, а вже хірурги-стоматологи встановлюють їх людині, що цього потребує.

«Якщо у пацієнта є дефект у щелепі, немає частини кістки через поранення чи травму, у нас є можливість зробити індивідуальну кісточку, а потім вже хірург виконає кісткову пластику. Простіше кажучи, до його кістки приєднають нашу заготовку, з часом вона приживеться і обросте м’якими тканинами. Таким чином функції щелепи буде відновлено. У нас вже були такі замовлення. Але ми лише започатковуємо цю практику. У нас є всі сертифікати для такої діяльності. Лікарі звертаються до нас і можуть отримати потрібний кістковий матеріал», – розповіла керівниця підприємства Анастасія Бардасова.