Про ситуацію на Запоріжжі та коли завершиться активна фаза бойових дій - думка експерта

взр

Про ситуацію на Запоріжжі та коли завершиться активна фаза бойових дій розповів військовий експерт, публіцист у інтерв’ю телеканалу TV5 Олександр Коваленко.

Про це повідомляє Горсовет з посиланням на телеграм-канал Запоріжжя,Інфо.

ЗСУ на Запорізькому плацдармі мають серйозні успіхи. Це правда. Але, якщо ми кажемо про просування на 10 кілометрів до Мелітополя, то, в першу чергу, повинна йти мова про деокупацію такого населеного пункту, як Василівка. Яка є ключовим логістичним вузлом саме у контрнаступу ЗСУ на південному напрямку – напрямку Мелітополя. Але зараз цього не відбувається.

Збройні сили просуваються, але не на настільки велику глибину. Лінія фронту дійсно зміщується у південному напрямку. Але Василівка та Токмак, Михайлівка та Дніпрорудне, які також дуже важливі саме при деокупаційних діях, на жаль, досі все ще знаходяться під контролем окупантів.

Ми бачимо, що окупанти заблоковані в цьому районі Василівка-Токмак і не можуть просуватися до Гуляйполя. Накопичення техники має  ситуативне значення, накопичують саме кількість, але не якість.

Я впевнений, що окупанти дуже добре розуміють, що Запорізька та Херсонська області будуть деокуповані, що Україна поверне контроль над цими територіями. Тому вони зараз максимально грабують все, що можуть.

Я вважаю, що найближчі тижні ми побачимо корінні зміни. Не даремно кажуть, що зброя, яка має до нас дійти, допоможе змінити баланс на фронті. В першу чергу, вона є загрозою для комунікацій, логістики та командування російських окупантів. Буде більша загроза, аніж на відстань ствольної артилерії, яка зараз використовується.

Україна має всі можливості, щоб до кінця цього року повернути свої території  саме на материковій частині згідно з кордонами 1991 року. Я кажу не лише про звільнення Херсонської, Харківської та Запорізької областей, а  й кажу про повністю звільнення Луганської та Донецької областей. Це буде обумовлено постачанням відповідної зброї до України. Якщо все буде саме так як нам обіцяють, то це досить реально.

Активна фаза бойових дій завершиться наприкінці 2022 року. А 2023-го з зовсім іншою тактикою та стратегією почнеться фаза повернення півострову Крим», - розповів Олександр Коваленко.

Раніше ми повідомляли, Геннадій Корбан розповів про ситуацію на Дніпропетровщині на 121 добу війни (відео).