Профтехосвіту мають курувати регіональна чи місцева влада – голова фракції ПП “Пропозиція” у Богуславській міськраді Віктор Коломієць

kolomiiets_7-1024x563

Голова фракції ПП “Пропозиція” у Богуславській міській раді (Київщина) Віктор Коломієць під час засідання ПРОпозиціонери Клубу в соцмережі Clubhouse на прикладі своєї громади розповів про власне бачення подальшого розвитку професійно-технічних навчальних закладів.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

На думку пропозиціонера, в рамках децентралізації училища мають бути передані на утримання органів обласних чи місцевих органів самоврядування. Це передбачено і програмою партії “Пропозиція”. Мовляв, радянська модель ПТУ вже давно застаріла – не відповідає вимогам часу і сучасному запиту на професії. Депутат також висловив сподівання, що Рада з питань розвитку професійно-технічної освіти, яку місяць тому створив Президент, і справді працюватиме для її модернізації відповідно до потреб ринку праці, міжнародних стандартів і практик, а також для створення умов для формування й розвитку актуальних професійних компетентностей, як зазначено у відповідному указі.

Впевнений, що за професійно-технічною освітою майбутнє, адже попит на її фахівців зростає, а пропозиція невелика. Тож влада має працювати над збільшенням її престижу. Адже не секрет, що дуже часто абітурієнти обирають, приміром, технічні напрямки за залишковим принципом. Втім курувати цей процес має місцева влада спільно з бізнесом. Приміром, у Богуславі працює вище училище сфери послуг і Центр професійно-технічної освіти. Там готують чудових фахівців, але мало хто з них лишається працювати в регіоні в силу того, що багато з напрямків просто незатребувані, а деякі з потрібних на місцевих підприємствах – відсутні. Бізнес готовий платити за їхню підготовку з подальшим працевлаштуванням, але йому треба надати законодавчу можливість співфінансування”.

Віктор Коломієць також нагадав, що на початку червня на Конгресі місцевих та регіональних влад міський голова Дніпра та співзасновник ПП “Пропозиція” Борис Філатов закликав Президента України дати доручення, аби ПТУ нарешті зробили остаточний крок до місцевого самоврядування, залишивши МОН його належну методичну роль. І Володимир Зеленський з такою пропозицією погодився.