Пропозиція скасувати визнання незалежності Литви абсурдна - МЗС Литви

Литва

До російської держдуми внесли пропозицію скасувати визнання незалежності Литви. На це різко відреагував глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс.

Про це повідодомляє Горсовет з посиланням на Укрінформ.

Лише держава, керована звірами, могла розпочати війну, подібну до тієї, яку розпочала росія (в Україні – ред.). Не дивуюсь, що й у політиці поводяться не за людськими нормами. А реагувати ми маємо відповідним чином – бути готовими захищати себе і самі, і разом із нашими партнерами, політичними, дипломатичними чи іншими засобами», – сказав Ландсбергіс.

Напередодні російський депутат від «Єдиної росії» Євген Федоров запропонував скасувати постанову Держради СРСР «Про визнання незалежності Литовської Республіки» від 6 вересня 1991 року. Відповідний законопроект він вніс на розгляд до держдуми рф.

В обґрунтуванні законопроекту депутат посилається на зміни до конституції росії, які свідчать, що рф є правонаступником СРСР на своїй території. Федоров вважає, що постанова Державної ради СРСР є незаконною, оскільки була ухвалена неконституційним органом та з порушенням вимог низки статей конституції.

російський депутат також заявив, що закон СРСР «Про порядок вирішення питань, пов'язаних з виходом союзної республіки з СРСР» було порушено, тому що у Литовській Республіці не проводився референдум про вихід зі складу Союзу РСР, а також не було встановлено перехідного періоду для розгляду всіх спірних питань. Він також зазначив, що у 1991 р. у Радянському союзі було проведено референдум, у ході якого населення висловилося за збереження СРСР як єдиної держави.

Однак у вересні того ж року, після поразки серпневого путчу ДКНС, на першому засіданні Держради СРСР під головуванням президента СРСР Михайла Горбачова було прийнято ухвалу Держради СРСР №. ДС-1 "Про визнання незалежності Литовської Республіки".

Федоров ще у 2015 році поставив під сумнів законність незалежності Литви та звернувся до генеральної прокуратури росії з проханням вивчити це питання. Тоді він та ще один депутат держдуми, Антон Романов, написали листа до прокуратури, в якому заявили, що незалежність Литви визнана «неконституційним органом».

Реагуючи на розслідування, розпочате російською прокуратурою, тодішній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс назвав його абсурдним.

Раніше ми повідомляли, Юні художники Дніпра готуються до благодійної акції на підтримку країни (фото).