Корабель та міст пішли. Дніпровський художник пише пророчі картини

три картини

Дніпровський художник Сергій Бурбело продає картини, щоб допомогти ЗСУ. Митець вважає, що таким чином може  зробити свій  внесок у перемогу над окупантом, повідомляє Gorsovet.

Твори мають безсумнівну художню цінність, але є ще один аспект,  який приверне увагу потенційних покупців. Три картини -  « Севастополь», «Вид на Керченський міст» і «Корабель пішов»  називають пророчими. Адже вони були створені саме перед тими  яскравими подіями, які відбулися у квітні та жовтні цього воєнного року. Тож полотна Сергія Бурбело справжнє дніпровське диво.

Події навколо острова Зміїний з самого початку російської агресії зайняли перші рядки у стрічках новин. Звичайно, їх обговорювали у різних колах українського суспільства. А художник Сергій Бурбело  висловив свою думку  мовою мистецтва. Узяв та намалював картину, де зобразив, як неподалік від острова палає корабель.  Яке було здивування, коли через місяць, у квітні було підбито крейсер «Москва».

Корабель пішов! Так я назвав цю картину, і він дійсно пішов, - каже художник.

корабель пішов

Улітку Сергій, за його словами, майже не мав натхнення й не малював. Причина  в тому, що війна тривала і його улюблений Крим залишався окупованим.

Дивитися на нього можна лише здалеку. І я це роблю вже протягом дев’яти років. Ще перед окупацією півострову я почав створювати серію «QІRIM».Там багато знайомих місць, але всі вони зображені сумними , сірими. Начебто сама земля посіріла й застигла в очікуванні, - розповідає Сергій.

Але зараз у 2022-му,  Сергій не став  малювати кримську землю, як це робив починаючи  з 2013 року, а чомусь написав «Вид на Керченський міст». Сюжет цієї картини зі зруйнованою частиною мосту став реальністю 8 жовтня, коли споруда була підірвана.

206856_large

 

Дивно, але я вгадав навіть кут, під яким  впав шляхопровід. Все ж таки, я архітектор за освітою, тому, ймовірно, це було не важко. Але для мене самого загадка, як напрямок диму на картині вийшов схожім на той, що летів у повітрі після реального вибуху, - додає художник.

Сергія, звісно, почали називати людиною, яка передбачає події . І не дарма! Бо у художника Бурбело була ще одна картина, що чекала своєї години. Яка й настала 18 жовтня у бухті Севастополя.

Сюжет полотна «Севастополь» матеріалізувався буквально. Хоча на картині теж  виник сам собою, наче рукою художника хтось керував. Спочатку була намальована скеля  на першому плані, потім бухта й на дальньому – чотири кораблі у вогні.  

 Я не знаю, як це вийшло, але друзі не дозволять збрехати. Я зобразив саме чотири кораблі, і їх потім  було рівно стільки, - каже Сергій Бурбело.

Сергій Бурбело жартома каже, що чекає на замовлення. Втім, все залежить від натхнення, і яким буде наступний сюжет художник не знає. Хоча, натякає, є в Криму військова база. Її добре видно з однієї гори. Але, що буде намальовано на картині, поки секрет.

Три пророцьких картини художник виставив на продаж. Впевнений, що таким чином зможе і  допомогти ЗСУ і прискорити появу наступного твору. Натхнення, як відомо, не продається, та безперечно, в деяких випадках, воно  працюватиме на Перемогу.

1_600

Нагадаємо, раніше ми писали український "Щедрик" залунав у Нью-Йорку як і 100 років тому.