Протистояння блекауту: скільки генераторів встановлено в медзакладах Дніпра

photo_2023-12-21_12-57-11

Попри війну життя продовжується. Люди хворіють, з фронту привозять поранених. Медична допомога потрібна кожного дня. А що робити, коли ворог знову нанесе підступний удар по міській інфраструктурі?

Міська влада потурбувала про це. На випадок блекауту у медичних закладах Дніпра встановлені 165 генераторів.

– У амбулаторіях центрів первинної допомоги на сьогодні встановлено 92 генераторів, у міських лікарнях – 73, – розповідає заступник директора міського департаменту охорони здоров’я Олександра Бодня. – В кожному закладі також підготовлено запаси води та ліків в достатній кількості. В амбулаторіях центрів первинної допомоги генератори здатні забезпечити повністю роботу закладу, реєстратури, комп’ютерів лікарів, щоб була можливість заносити дані в електроні системи чи видавати електронні направлення. Сформовано запаси ліків, технічної та питної води та продуктів тривалого зберігання. Додам, що у закладах вторинного рівня встановлені потужні генератори, що забезпечують функціонування операційних, реанімацій та всього необхідного обладнання. У разі блекауту генератори запускаються автоматично, впродовж однієї  хвилини. Тому робота закладу не зупиняється. Таким чином наші лікарі зможуть провести навіть найскладніші операційні втручання.

photo_2023-12-21_12-55-11-993x662

Олександра зазначила, що нині заклади первинного та вторинного рівня забезпечені системами для безперебійного інтернету. В амбулаторіях центрів первинної допомоги на сьогодні їх 14 штук у міських лікарнях – 11  До цього системами були забезпечені лише заклади вторинного рівня. Це – лікарні.

– Поява системам для безперебійного інтернету у центрах первинної допомоги дає можливість надання електронних послуг у будь-яких ситуаціях, – резюмує Олександра Бодня. – Це видача е-направлень, е-рецептів на ліки тощо. До цього у випадку відсутності інтернету, лікарі мали змогу користувались паперовими бланками. Наші заклади вже минулої зими були забезпечені генераторами, системами безперебійного інтернету, а також мали запаси ліків, палива, їжі та води. Наші лікарі вже  мають досвід надання допомоги пацієнтам в умовах блекауту. Вони проводили операції, приймали пологи та не зупиняли прийом пацієнтів. Зараз ми продовжуємо збільшувати наші потужності та  покращуємо умови надання медичної допомоги у наших закладах.

photo_2023-12-21_12-56-47-883x662

За матеріалами Наше Місто.