Пташині «їдальні». Дніпрян закликають влаштувати годівнички для птахів, що залишились зимувати

годівничка

Зима - серйозне випробування для невеликих птахів. Горобці, різноманітні синиці та в’юркові під час сильних морозів потребують підгодівлі. Про це пише Gorsovet з посиланням на Дніпровську Панораму 

У місті залишаються зимовати шпаки, дятли, сороки й велика кількість дрібних птахів.На плівку апарата дніпровського фотографа - анімаліста Олега Присяжнюка потрапили  види таких пташок, як зяблик, чиж и синиця довгохвоста. Ці невеличкі пернаті зазвичай залишаються взимку у місцях  існування. Але не факт, що вони доживуть до весни.

зябликсиниця довгохвоста

За спостереженнями дніпровських орнітологів, 6 з10 синиць взимку помирають. Також доведено, що одна годівничка може врятувати до 50 птахів. Зробити пташину «їдальню» не складно. Треба , щоб вона була досить міцна й їжа з неї не висипалася.

Дуже популярне у птахів насіння соняшника. Просо, овес, насіння конопель. Іноді навіть насіння бур’янів продають як відсів при роботі на токах. Не треба готувати якось насіння, воно повинне бути не солоне, сире. Якщо ви хочете підготувати дятлів чи синиць салом, то сало теж повинне бути сирим, - радить старший науковий співробітник Дніпровсько-Орільського заповідника Олександр Пономаренко

Годівнички можуть бути як «капітальні», так і прості, для яких не потрібні креслення й спеціальні матеріали. Наприклад, у звичайній пластиковій пляшці  вирізаємо великий отвір, залишивши бортики на дні та «дах». Шукаємо вдале місце, кріпимо на гілку дерева та насипаємо корм. Годівничка готова за десять хвилин!

годівничка 3

Ще один простий спосіб. Можна приклеїти до металевої чи пластикової банки ложку, лопатку, або, навіть звичайну гілочку, бо птахам треба десь примоститися, коли прилетять їсти.  А вони прилетять обов’язково!

Ми писали також про те, як у Дніпрі проходив благодійний забіг «Миколайчиків»