Рабська психологія не притаманна більшості українців. Тим, хто її має, слід позбуватись – результат дискусії ПРОпозиціонери Клубу

rab-1024x536

Щороку 2 грудня рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. В голосовому чаті Телеграм-каналу відбулося засідання ПРОпозиціонери Клубу, присвячене цій темі.

Про це повідомляє Горсовет з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

Україна – мультикультурна, мультинаціональна країна. І кожна з національностей вносить свої правки в загальнонаціональне бачення подальшого розвитку України, відзначив депутат Дніпровської міської ради від політичної партії «Пропозиція», аспірант Інституту державного управління  Антон Андрієнко. Хоча трьохсотлітня відсутність державності та часи радянської окупації не минули дарма – русифікація сформувала в деяких українців комплекс меншовартості. Втім з часу проголошення незалежності український народ неодноразово демонстрував те, що він є зрілою нацією. І свідченням цьому є два Майдани, які українці влаштували і в яких перемогли. На думку пропозиціонера, реформа децентралізації, на розширенні якої наполягає партія «Пропозиція» і один з її лідерів міський голова Дніпра Борис Філатов, також допомагає українцям сформуватись і збагнути їхню значимість у владі.

60345825_10206436244142698_1295342856365408256_n

Антон Андрієнко, депутат Дніпровської міської ради, фракція ПП “Пропозиція”
Борис Філатов, міський голова Дніпра, співзасновник партії “Пропозиція”.

Для прикладу приведу програму «Бюджет участі», яка діє в Дніпрі. Відповідно до неї, дніпряни можуть самі пропонувати проекти, які можна реалізувати в місті, і спонукають інших дніпрян голосувати за ці проекти. Ті, які набирають найбільше кількість голосів, реалізовуються наступного року. Як на мене, це такий маленький крок, який дає свій результат – люди гуртуються, люди відчувають те, що вони можуть впливати на те, що робиться в місті. Це робить нас ближчими до Європи, там де люди не бояться брати ініціативу і впливати на події в своїй країні. І саме завдяки таким крокам Дніпро і Україна стають дедалі більш дотичними до європейської культури. А відтак розуміють, що не залежать від інших, а будують власну країну", – резюмував Антон Андрієнко.

Його земляк і колега по партії «Пропозиція», депутат Дніпропетровської обласної ради, учасник АТО, майор ЗСУ Павло Хазан визнає, що у багатьох українців існує психологічна залежність – від пана, господаря, сусідньої держави, умовного Заходу і так далі. Але коли ми дискутуємо з приводу того, що власне притаманне нашому народу – тому народу, який зараз живе на теренах України – то говоримо про дуже різні риси. Але те, що точно відрізняє українців – прагнення до свободи:

khazan3

Павло Хахан, депутат Дніпропетровської обласної ради, фракція ПП “Пропозиція”

Свідчення тому – останні вісім років, протягом яких ми відчайдушно боремося за свою незалежність, відстоюємо недоторканість своєї держави, боронимо наші кордони. Водночас ті проблеми, які українці отримали за часи радянської окупації, звичайно, треба вирішувати. І це точно має «прорости» у новому поколінні, яке не знає, що таке черги, «Лебедине озеро» по телебаченню, Кремлівська стіна і таке інше. Їм треба глибоко вивчати жахливі уроки Голодомору, знищення українців за часів радянської окупації і зрештою робити висновки щодо російсько-української війни. Завдання держави, педагогів і сім’ї – сформувати сильну націю, яка буде чітко усвідомлювати, що є Україна і що означає бути українцем"

Депутат Чернівецької районної ради від "Пропозиції" Олександр Каспрук натомість вважає, що розглядаючи питання наявності "рабської психології" в українців, слід говорити не про менталітет, а про звичайний патерналізм, який сформувався у багатьох українців переважно старшого покоління.

kaspruk_oleksandr1

Олександр Каспрук, депутат Чернівецької районної ради, фракція ПП “Пропозиція”

Система поглядів, що ґрунтується на ідеях контролю держави щодо народу, яка сформувалась в часи СРСР, породила у людей відсутність віри у власні сили, неготовність брати відповідальність за свою долю, очікування, що все має дати держава — безкоштовно і найвищої якості. Звідси і небажання бути вільним, страх свободи, відсутність свідомої громадянської позиції, невміння і неготовність боротися за свої права, відстоювати честь та гідність. Синдром маленької людини, запопадливість перед щонайменшим начальством, боягузство. Я вам це стверджую, як син другого секретаря міському партії, який ненавидить усіма фібрами комуністичну владу. Втім все це поступово йде у небуття. І серед пострадянських держав ми далеко попереду. Я гордий тим, що партія «Пропозиція», яку я представляю у місцевому самоврядуванні Буковини, декларує демократичні цінності, патріотизм і робить все можливе, що Україна розвивалась як справді незалежна держава", – підкреслив депутат-пропозиціонер.