росія погрожує зупинити Запорізьку АЕС

запоро

росія погрожує зупинити роботу захопленої нею Запорізької атомної електростанції. Ворог продовжує шантаж світу і ядерний тероризм на найбільшій АЕС Європи.

Окупанти заявили, що якщо "Україна не припинить обстріли", то вони зупинять 5 і 6 енергоблоки атомної електростанції. Це означає, що Південь буде повністю знеструмлений

– таку маразматичну заяву зробило міноборони рф, передає Gorsovet.

Начальник військ радіаційного, хімічного і біозахисту ЗС Росії генерал-лейтенант Ігор Кирилов заявив, що "може бути розглянуто питання про виведення до холодного резерву 5 і 6 енергоблоків, що призведе до зупинки ЗАЕС". 

Згідно з повідомлення "Енергоатому" в телеграм, станом на 8 ранку ЗАЕС працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. 

Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції", – йдеться у повідомленні. 

Під час обстрілів 6 серпня росіяни пошкодили три датчики радіаційного моніторингу , 11 серпня вони обстріляли пожежну частину за територією ЗАЕС, 13 серпня – пошкодили розподільчий пристрій 750 кВ. 

Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

Нагадаємо, Україна наполягає на терміновій місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність очолити делегацію, а ООН заявила, що має можливість забезпечити супровід. Росіяни тим часом забороняють місію, вимагаючи від МАГАТЕ не їхати через Київ.

Раніше ми повідомляли, Стало відомо, чому по Дніпру їздить автомобіль радіаційної та хімічної розвідки.

Також У харківському гуртожитку, в який поцілилоа ворожа ракета, загинула мати української легкоатлетки Катерини Табашник.