Розвиток агросектору лежить у трикутнику «держава-село-люди» – Юрій Семенюк

иуд

Перший заступник голови Кіровоградської обласної ради, депутат фракції ПП «Пропозиція» Юрій Семенюк під час онлайн-засідання ПРОпозиціонери Клубу окреслив власне бачення проблематики аграрного сектору України.

За його словами, в цьому питанні треба виходити з декількох позицій. По-перше – це стратегія держави щодо аграрного сектора. По-друге – політика щодо людей, які проживають на селі. І третє – це ставлення самих селян щодо розвитку своєї території.

В період накопичення капіталу, коли відбувались розпаювання колгоспів, держава практично самоусунулась від контролю над процесами. Тож ті, хто мав доступ до цих ресурсів, або побудував підприємства, або банально заробив на землі, позбавившись від так званого соціального навантаження на селі – садочок, школа, клуб, бубліотека нам, мовляв, не треба.

Але потім змінилася народжуваність, ефективні фермери почали вкладати кошти в їх відновлення і модернізацію.

Втім згодом держава знову почала закривати ці заклади, мотивуючи реформуванням. Оце вам політика щодо селян. Зрештою все це призвело до зневіри людей – вони усіма силами намагаються відправити своїх дітей у місто, а самі їдуть на заробітки за кордон. Ось вам і замкнений трикутник, – резюмував депутат-пропозиціонер.

За словами Юрія Семенюка, нині престижність праці в агропромисловому комплексі тримається лише за рахунок великих агрохолдингів, які розбудовують населені пункти, створюють спортивну інфраструктуру, фінансують футбольні клуби, відправляють своїх працівників на навчання. Водночас позиція держави щодо сіл, які є осередками аграрної галузі країни, досі незрозуміла:

Питання полягає в тому, чи зможе держава визначити больові точки і в ці больові точки провести ін’єкції – прокласти нормальні дороги, провести інтернет, дати можливість всім дітям, які проживають в сільській місцевості, щодня добиратися до школи, отримувати якісний соціальний і медичний пакети? Від цього залежатиме і позиція депутатів місцевих рад, які могли б переорієнтувати і поправити, приміром, свої обласні галузеві програми і дати людям те, чого вони очікують.

Перший заступник голови Кіровоградської обласної ради також нагадав, що партія «Пропозиція» наполягає на тому, що соціальне забезпечення має бути єдиним по всій країні. А це означає – фінансуватися субвенціями з держбюджету на рівні державних стандартів, достатніх для реалізації соціальних прав людини.