Садиста, який відрізав тестикули українському військовому, ідентифіковано

91da34d1-c82bdf93

За словами уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, окрім особистої інформації про маніяка, також вдалося встановити дані про його родичів.

Про це повідомив військовий журналіст Андрій Цалієнко, передає Gorsovet.

Лубінець додав, що ця інформація поки що залишиться в секреті.

Напередодні в соцмережах з'явилося відео, на якому видно, як російський солдат катує українського військовополоненого - каструє його канцелярським ножем.

Згодом український військовий журналіст Андрій Цаплієнко повідомив, що закатованого чоловіка застрелили. Він оприлюднив фото тіла, яке тягнуть мотузками.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у зв'язку з появою відео катувань Україна готує звернення до ООН, Європейського комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародного червоного Хреста.

Україна буде вимагати фіксації воєнного злочину і порушення норм Женевської конвенції.

Лубінець наголосив, що катування є злочином і їм немає виправдання.

Окрім того, дії російських військових є воєнним злочином згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду - виконавці і командири повинні нести відповідальність за це", - зазначив омбудсмен.

В офісі президента заявили, що кожного, хто був причетний до катувань, ідентифікують.

Через відео з катуванням українського військового офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Там зазначили, що українські правоохоронці документують всі факти жорстокого поводження із військовими.

Прокурори встановлюють осіб на відео. Їх обіцяють притягнути до відповідальності.