Самовільна заміна котла протизаконна і може коштувати життя

Screenshot_1482

Кожної весни, із закінченням опалювального періоду власники домогосподарств проводять підрахунок витрачених коштів на тепло взимку. Загалом ця сума складається з вартості самого газу та його розподілу. І якщо ціна транспортування блакитного палива фіксована, то у вартості газу, окрім тарифу, велике значення має ККД котла, його ремонт та обслуговування. Тому, якщо котел відпрацював більше 10 років і потребує частої заміни комплектуючих, господарі приймають рішення про придбання нового надійного енергоефективного газового обладнання. І тут постає питання: хто має проводити заміну котла? 

Як замінити котел у законний спосіб?  

По-перше, обов’язково звернутися до АТ «Дніпрогаз». Українське законодавство забороняє самостійно проводити заміну і ремонт газового обладнання. Діючі Правила безпеки систем газопостачання, у п. 5.5 визначають: «Заміна газового обладнання виконується за заявою власника (орендаря, наймача) до газорозподільного підприємства суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». 

По-друге, слід пам’ятати, що підрядні організації, які мають ліцензію, можуть виконувати лише проектування та будівельно-монтажні роботи з усього спектру робіт, передбачених реконструкцією газового обладнання. Тобто, припинити газопостачання перед заміною котла, а потім здійснити пуск газу мають право виключно фахівці газорозподільної компанії. При цьому документи щодо заміни газового обладнання передаються до архіву Оператора ГРМ.

По-третє, споживачу необхідно проінформувати фахівців газової компанії про модель нового котла, навіть якщо його потужність не зміниться та оформити документи належним чином.

Алгоритм легальної заміни котла простий – потрібно звернутися із заявою до 104.ua Клієнтського простору (вул. Паторжинського, 24), надати пакет документів і чекати вдома на комплекс робіт з реконструкції котла.

Як обрати котел

Які наслідки може мати незаконне встановлення котла?

Звичайно, самовільна заміна котла або ж допомога нелегально діючих «фахівців» обходиться дешевше. Ліцензійні послуги завжди мають вищу ціну, ніж аматорські, адже ґрунтуються на професійності співробітників та використанні сертифікованих матеріалів.  

Законом визначено: відключення газу перед заміною газового обладнання та пуск газу після заміни газового обладнання проводиться газорозподільним підприємством. Чому? Для безпечної експлуатації нового котла. Працівники газорозподільного підприємства несуть відповідальність за міцність, герметичність газової системи. Ними здійснюється контрольне опресування при заміні газового обладнання. 

Кожен має пам’ятати: самовільна заміна і ремонт газового обладнання може стати причиною удушення, пожежі або вибуху, призвести до значних матеріальних збитків і смертельних наслідків.

Відповідальність за самовільно встановлений котел

Самостійна заміна газових приладів може розцінюватись як самовільне втручання в систему газопостачання. Тому при виявленні таких фактів обладнання буде відключене спеціалістами Оператора ГРМ. 

Згідно з п. 5.7 Правил безпеки систем газопостачання: «Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання». 

У разі, якщо після заміни обладнання, лічильник газу не відповідає приєднаній потужності, то можуть бути здійснені додаткові нарахування обсягів спожитого газу за граничними нормами споживання. Наприклад, якщо газовий котел був встановлений замість водонагрівача. 

Чому комплекс робіт з реконструкції котла варто довірити експертам АТ «Дніпрогаз»?

  • Комплексність послуги. Фахове виконання послуги з реконструкції однією організацією дозволяє заощадити час і кошти клієнта. Не доведеться самостійно контролювати процес реконструкції. Клієнт один раз звертається до 104.ua Клієнтського простору із заявою, надає пакет документів і чекає на реконструкцію.

  • Якість послуги. Реконструкцію виконує кваліфікований та атестований персонал, який щодня здійснює вузькоспеціалізовані види робіт. Це особливо важливо для таких спеціалістів, як зварювальники, інакше втрачаються навички і якість робіт страждає.

  • Безпечність послуги. Усі газорозподільні компанії мають необхідне сертифіковане обладнання, яке дозволяє виконувати роботи з підвищеним рівнем небезпеки будь-якої складності. 100% матеріалів, які використовуються газовиками, проходять вхідний контроль на підприємствах та відповідають міжнародним стандартам якості.

  • Доступність послуги. Персональний менеджер 104.ua Клієнтського простору контролює процес послуги з реконструкції. Клієнт у телефонному режимі завжди може поцікавитися станом виконання робіт та скорегувати час виконання робіт відповідно до своїх планів.

Скільки коштує заміна котла?

Фіксованої вартості послуги реконструкції котла в Україні немає. Вона розраховується відповідно до проекту, індивідуально, залежно від складності виконання. 

Які документи необхідно надати клієнту для проведення заміни котла?

Для фізичних осіб: 

  • Ø  Паспорт, ІПН;
  • Документи що посвідчують право власності на об’єкт реконструкції;
  • Технічний паспорт на квартиру або будинок.

Для юридичних осіб:

  • Документи що посвідчують право власності чи користування замовника на об’єкт реконструкції;
  • Документ що посвідчує право власності чи користування замовника на земельну ділянку (з графічним планом);
  • Якщо звернення для реконструкції виконується не самим власником чи користувачем об’єкту реконструкції, а довіреною особою, необхідно надати належним чином оформлену довіреність (нотаріально завірену);
  • Технічний паспорт об’єкту;
  • Ситуаційний план (схема) щодо місцезнаходження земельної ділянки з визначенням її меж;
  • Статут;
  • Наказ про призначення директора;
  • Реквізити підприємства;
  • Довідка ЄДРПОУ;
  • Свідоцтво про реєстрацію платника податків;
  • Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;
  • Лист на технічну можливість газопостачання об’єкту (до заяви ≥16м³/год).

Коли для реконструкції котла виготовляються технічні умови, а коли ескізний проект? 

  • Технічні умови виготовляються, якщо під час заміни котла змінюється потужність, функціональне призначення обладнання та система димовідведення. Але за умови, якщо заміна котла не потребуватиме збільшення типорозміру комерційного лічильника газу. 
  • Ескізний проект виготовляється, якщо не відбувається зміни функціонального призначення котла, його потужності та системи димовідведення. Коли клієнту не потрібно робити нових гідравлічних розрахунків. Наприклад, здійснюється заміна одного котла на інший, потужність і принцип дії приладу не змінилася, а тільки компанія-виробник.