Санта-Клаусу - 200 років! Веселого дідуся із мішком подарунків створив американський поет Клемент Мур

cанта клаус

Добрий Санта-Клаус із білою бородою, у червоному костюмі та шапочці, котрий прибуває з півночі на оленях із мішком за плечима, щоб покласти у панчохи подарунки  дітям, з'явився  в 1822 році. Про це пише Gorsovet з посиланням на сайт Fokus.ua

Клемент Мур

200 років тому американський поет Клемент Мур вирішив написати зимову різдвяну казку для своїх дітей. Прототипом слугувала реальна історична особа - Миколай Чудотворець, який був відомий тим, що роздавав  подарунки людям, які їх особливо потребують.

Чудотворець

Святий Миколай Чудотворець, він же Угодник жив у III-IV столітті н. е. у Малій Азії. Він походив із багатих християн і присвятив себе служінню Богу, став архієпископом міста Міри у Лікії (сучасна Туреччина). Традиція з'явилася, коли він підкинув мішечки із золотом трьом сестрам-безприданницям. Миколай підкидав мішечки з монетами через вікно — таємно. Та так, що одного разу потрапив у панчоху!

А голландці вже у XVII столітті призначили святого Миколая головним із роздавання подарунків перед Різдвом - у цій країні різдвяний дід і зараз носить єпископське вбрання, митру й посох, як і належить його сану.

санта чб

У XVII столітті голландці почали переселятися в Америку, де заснували місто Новий Амстердам (майбутній Нью-Йорк). Святого Миколая переселенці називали на голландський манер "Sinter Кlaas". Санта-Клаас був для них важливим святим: він захищав моряків і сиріт.

Американський письменник Вашингтон Ірвінг в "Історії Нью-Йорка" розповів про Санта-Клауса, і це, зі свого боку, в 1882 році надихнуло протестантського священика і викладача Клемента Мура на написання дитячого вірша "Візит Святого Миколая". У цьому віршику батько сімейства бачить, як у Різдвяну ніч "товстенький дідок-ельф", проїжджаючи на упряжці з восьми оленів, зупинився, через димар проник у будинок, напхав дитячі панчохи подарунками та відчалив, вигукнувши наостанок: "З Різдвом усіх!"

санта клаус 2

З тих пір ця історія повторюється ось вже 200 років! Щозими  по небу пролітає Санта Клаус на санях з оленями, для того, щоб відвідати всі дитячи кімнати і  залишити в них подарунки.

Раніше ми писали про різдвяні концерти у філармонії