Сезон кавунів у Дніпрі: експерти розповіли, де краще купувати ягоду, щоб не отруїтись

1

У всіх нас, зазвичай, є свій спосіб визначення якості апетитних ягід. Декому здається, що чим кавун більший, тим він солодший. Але експерти з цим не згодні, передає “Наше місто“. Ще важливіше, де ви купуєте кавуни. Звичайно, це має значення, якщо вам дороге здоров’я!

Купуємо там, де є лабораторії

Ми вже звикли, що найекзотичніші фрукти та ягоди продаються цілий рік. Плати та їж! Щоправда, іноді споживання такої екзотики небезпечне. Особливо це стосується кавунів, які краще купувати під час їхнього природного дозрівання.

2

— Сезон кавунів настав, – розповідає Олена Лукацька, головний спеціаліст відділу безпеки харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області. – Куштувати ці ягоди вже безпечно. Купувати кавуни та дині бажано лише у супермаркетах, магазинах та на продовольчих ринках. Там, де є лабораторії, що визначають вміст нітратів. Не слід купувати ягоди на стихійних ринках чи на узбіччях доріг. Поблизу доріг продукт може насититися токсичними речовинами. Не рекомендую також купувати розрізані кавуни, оскільки під плівкою під впливом сонячних променів можуть утворюватися шкідливі речовини. Краще брати цілі ягоди. Норма вмісту нітратів: кавуни – 60 мг/кг, дині – 90 мг/кг.

Великий може бути небезпечним

Зауважимо, що зовнішність ласої ягоди також важлива. Хвостик у стиглих кавунів повинен бути сухим, а кірка твердою. Має значення також розмір ласощів.

3

— Дуже великі кавуни можуть мати зайвий вміст мінеральних добрив, – зазначає експерт. — Тому кавуни вагою понад 10 кілограмів можуть бути небезпечними. Краще купувати ягоди вагою 5–7 кг. Відомо, що у зв’язку з військовими діями більша частина херсонських кавунів не потрапляє на український ринок. Натомість на Дніпропетровщині площі під баштанними культурами збільшились. Великі поля є, наприклад, у Нікопольському та Солонянському районах, де теж вирощують хороші смачні кавуни.
Олена Лукацька зазначила, що лише у вівторок, 22 серпня, на гарячу лінію Держпродспоживслужби надійшов сигнал про те, що дніпряни отруїлися, покуштувавши, куплені на стихійному ринку кавуни. Тому нехтувати рекомендаціями фахівців не треба.

4

Важких отруєнь ще не було

Зважаючи на все, люди, які зателефонували на гарячу лінію, лікувалися вдома. Тяжких отруєнь кавунами у Дніпрі поки що не зафіксовано, — повідомили у міській інфекційній лікарні.

5

– Цього року отруєнь, пов’язаних із вживанням кавунів, не було, – розповідає Микола Гончаренко, лікар-анестезіолог відділення по лікуванню гострих отруєнь. — Навіть теоретично, щоб отруїтися нітратами, потрібно з’їсти велику кількість цього продукту. Але харчові отруєння можуть бути пов’язані з іншими факторами. Наприклад, кавун не помили. Або ще щось. Загалом найбільшу небезпеку викликають ранні ягоди, які вирощували з використанням добрив. Найкраще купувати кавуни в природні терміни їхнього дозрівання. Це серпень — початок вересня. Тобто, зараз найсприятливіший період для придбання цих смачних ягід.
Лікар також зауважив, що навіть смачні та корисні продукти потрібно вживати в міру.

— Не переїдайте! – радить фахівець. — Не їжте кавуни кілограмами. Для середньої людини кілька скибок цілком достатньо. У всьому потрібно знати міру.

Автор Олександр РАЗУМНИЙ.