Що відбувається в училищі з поліграфії та інформаційних технологій у Дніпрі

MyCollages - 2022-07-29T124529.950

У департаменті гуманітарної політики Дніпровської міськради відповіли на допис, який оприлюднила у соцмережі в.о. директора Державного навчального закладу "Міжрегіональне вище професійне училище з поліграфії та інформаційних технологій" Олена Юденкова. У публикації вона звинувачує міську і обласну владу в тому, що вони не забезпечують освітою дітей, які хочуть навчатися у ПТУ, повідомляє Gorsovet з посиланням на Наше місто.

За даними депертаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради, насправді ситуація зовсім в іншому. На жаль, інтерес сучасної молоді до професійно-технічної освіти надзвичайно низький. Абітурієнти віддають перевагу вищій освіті, тому не виконується навіть держзамовлення, не говорячи вже про навчання по контракту.

За офіційними даними, для задоволення ринку праці у 2022 році в області затверджено:

  • регіональне замовлення для підготовки кваліфікованих робітників в обсязі 7180 осіб
  • за професіями загальнодержавного значення - 850 осіб

Це 99 робітничих професій за 15 напрямами.

Найбільше бюджетних місць на професії електротехнічного, будівельного, транспортного, сільськогосподарського напрямів та громадського харчування. При цьому залишилось 4387 вільних бюджетних місць, що говорить про те, що попиту на професійно-технічну освіту немає.

Виникає питання, навіщо ж тоді в.о. директора Державного навчального закладу "Міжрегіональне вище професійне училище з поліграфії та інформаційних технологій" Олені Юденковій гроші. Кого вона збирається навчати?

Якщо пані Олена Юденкова думає над тим, куди ж подіти дітей, які, на її думку, залишились без права на освіту, то, будь ласка, нехай покаже нам цих студентів, ми всі на них очікуємо, - кажуть у департаменті.

Там нагадують, що професії за держаним або регіональним замовленням сплачуються за рахунок бюджетних коштів. Яким чином формується державне та регіональне замовлення  - про це  розповіла заступник голови Дніпропетровської держаної обласної адміністрації Ольга Горб:

Ця робота проводиться не за один день. Є методика визначення регіонального і державного  замовлення. Щодо державного замовлення, то є перелік професій, які йдуть за державною стипендією. 

Щодо регіонального замовлення, то ми проводимо цілорічну роботу щодо спілкування з роботодавцями, центрами безробіття для того, щоб відпрацьовувати статистичні дані, яка є потреба на ринку праці саме в нашій області, які є відкриті вакансії. І це прогнозування не на один рік, а на три – п’ять років для того, щоб розуміти, які потреби будуть після того, як дитина закінчить наш навчальний заклад. Проводяться відповідні конференції, круглі столи. Бачимо тенденції, на які саме професії діти подають заяви і бачимо ті чи інші зміни кожного року, - розповіла Ольга Горб.

У департаменті гуманітарної політики Дніпровської міськради пояснили, чтому виникла паніка у Міжрегіональному вищому професійному училищі з поліграфії та інформаційних технологій.

Відповідно до набору студентів і розраховуються години для викладачів, тобто, якщо директор не в змозі підтвердити доцільність професії, то й потрібно пояснити колективу, що зараз не на часі та потрібно перекваліфікуватись, шукати роботу, ставати на облік у центр зайнятості. Та й просто по-людськи попередити колектив, що на них очікують зміни, пояснити реальні причини… а їх дві: або як в.о. директора вона не впоралась зі службовими обов’язками, або існує реальна неактуальність професії, що буде чесно і дасть змогу людям перекваліфікуватись. Але ж ні, йдуть маніпуляції не тільки колективом, а й вступниками. Прикривається все це "зручним" трактуванням законів України, виривається із контексту і потім починається зрада, - розповіли у департаменті.

Нагадаємо,