Що змінилось в Україні на початку травня: мобілізація жорсткіша, пенсія більша, нові штрафи для водіїв

maxresdefault - 2024-05-02T055655.683

Перше травня – вже третій рік незмінно робочий день. Так само не додасться вихідних і в інші святкові дні. Однак цей місяць знаменує багато нових змін для українців. З 1 травня житлові субсидії на неопалювальний сезон для більшості призначать автоматично до 30 квітня 2025 року.

Але є категорії, яким необхідно звернутись із заявою та декларацією про доходи та витрати. Наприклад, якщо заявник орендує житло, проживає з ВПО або ж кількість зареєстрованих осіб менше від фактично проживаючих.

Також з травня пенсії автоматично зростуть для людей старше 70 років, якщо виплати менші за 10 340 грн. Підвищення будуть від трьохсот до п’ятсот сімдесяти гривень.

Зміни чекають і на водіїв. В Україні з 1 травня денні ходові вогні чи ближнє світло фар поза населеними пунктами тепер необхідно включати завжди. За порушення – штраф від 425 до 510 гривень.

“Поза населеним пунктом не завжди світло, адже не завжди є сонце, як, наприклад, зараз. Коли там панує похмура погода, особливо коли вечеріє, автівка стає більш помітною”, – зазначив голова ГО “Центр водіння”, автор реформи з безпеки дорожнього руху Микита Нем’ятий.
Такожз 4 травня почнуть діяти зміни до закону про посилення соціального захисту військовослужбовців.

“Надання додаткової відпустки у зв’язку з народженням дитини дає можливість проходити лікування протягом більшого строку, який було збільшено з 6 до 12 місяців. Також, законодавство передбачає запобігання гендерній дискримінації у збройних силах України”,- наголосив адвокат Віталій Савко.
А з 18 травня набуде чинності резонансний Закон про мобілізацію. Протягом наступних 60 днів чоловікам необхідно буде оновити свої облікові дані.

Тобто оновити всі можливі свої нові, номери телефонів місця проживання мешкання реєстрацію електронну адресу. Перше за все через територіальні центри комплектування. Другий шлях – Це через наявні цнапи, де можуть також надатися відповідні відомості і також зареєструватись і відкрити так званий свій електронний кабінет військовий

“Оновити свої дані, такі як номери телефонів, адреса проживання, електронна адреса реєстрації, можна двома способами: через територіальні центри комплектування та через центри надання адміністративних послуг. У ЦНАП можна також отримати необхідну інформацію та зареєструватися в електронному військовому кабінеті”, – сказав адвокат Кирило Сидоренко.
Останнє за порядком, але не за значенням. Зтравняветерани війни та учасники бойових дій можуть подати заяву на призначення пільг на житлово-комунальні послуги не особисто, а доручити це членам родини.

Джерело: ДніпроТВ