Що змінилося у «пакунку малюка» та яку допомогу отримують ФОПи через карантин

IMG_5741

Із 1 листопада Кабінет Міністрів України відновив виплати допомоги на дітей ФОПам (1 та 2 категорії) у зв’язку з карантином вихідного дня. Отримати її можуть ті підприємці, які виховують дітей віком до 10 років.

Для цього необхідно зібрати пакет документів та надати його до управління соціального захисту населення: заява, свідоцтво про народження дитини, копія паспорта та ІНН, заява з банку про відкриття рахунку, на який надходитиме допомога, а також довідка з податкової про виплати єдиного соціального внеску за попередній рік. Розмір допомоги на дитину до 6 років становить 1 859 грн на місяць, а від 6 до 10 років – 2 318 грн.

«Тим категоріям ФОПів, які отримували допомогу до цього, буде автоматично нараховано допомогу. Ті підприємці, які вперше звернуться до нас до 15 грудня, отримують виплати і за листопад, і за грудень. Після 15 грудня – за поточний місяць. Допомогу ФОПи отримуватимуть відповідно до постанови Кабміну протягом усього карантину та ще місяць після закінчення», – розповіла начальниця відділу прийому громадян з питань надання усіх видів соціальної допомоги та компенсацій Правобережного управління соціального захисту населення Світлана Вовк.

Дмитро Жуков – приватний підприємець. Він торгує парасольками. Каже, що через карантин вихідного дня продажі «впали»:

«Я дізнався з новин, що виплати на дітей до 10 років відновили, тож прийшов їх отримати. Моєму синові 7 років, тож я отримуватиму допомогу у розмірі трохи більше ніж 2 тис. грн – це не буде зайвим. Усі документи зібрав швидко, в управлінні соціального захисту також усе оформили без жодних проблем».

Крім того, молоді батьки, які не отримали «пакунок малюка» у пологовому будинку через те, що його немає у наявності, можуть отримати грошову компенсацію у 5 тис. грн. Для цього необхідно надати до управління соціального захисту населення заяву, свідоцтво про народження дитини, копію паспорта отримувача (одного з батьків), заяву з банку про відкриття рахунку та довідку з пологового будинку, що «пакунок малюка» не було видано.

«До 23 жовтня молоді батьки отримували натуральну допомогу у пологових будинках – бейбі-бокси. Після 23 жовтня усі «пакунки малюка» були видані, тож тепер молоді батьки можуть звернутися до органів соціального захисту, аби отримати грошову компенсацію. Станом на сьогодні не можна обрати бейбі-бокс або грошову компенсацію, але з 1 липня 2021 року така можливість існуватиме», – додала Світлана Вовк.