Щоб змінити сировинну модель економіки держава насамперед має дати дешевий кредитний ресурс переробникам – дніпровський пропозиціонер Андрій Мороз

moroz_a_dnepr3-1024x809

Депутат Дніпропетровської обласної ради, член фракції партії “Пропозиція” Андрій Мороз взяв участь в онлайн-засіданні ПРОпозиціонери Клубу на тему “В пошуках доданої вартості”. Він, як менеджер видобувного та переробного підприємства, аргументував свою пропозицію зміни кредитної політики держави для трансформації української економіки, передає "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

Пропозиціонер розповів, що з початку роботи його підприємство експортувало виключно сировину – граніт. Але з часом світові тенденції змусили піти на переорієнтацію і постачати вже перероблену продукцію. Втім як виявилося, багато країн встановлюють серйозні бар’єри для іноземних конкурентів. Адже тамтешня економіка давно орієнтується на створення товарів і послуг з високою доданою вартістю, зауважив Андрій Мороз.

Приміром, уряд Індії намагається всіляко мотивувати власних переробників, видаючи дешеві кредити і підтримуючи реекспорт. В Туреччині держава відшкодовує 50% затрат експортерів на популяризацію товарів за кордоном, на їхню участь у всіляких міжнародних виставках і так далі. Китай теж вже давно перейшов на переробну модель розвитку економіки – їм потрібен сирець, на якому вони потім непогано заробляють. А коли ми кілька років тому почали вивчати проект відкриття виробництва на території Польщі, під який нам давали 5 мільйонів євро кредиту, серед вимог було забезпечення 25-30 робочих місць саме для поляків. Все це приклади того, як держава Україна має будувати свою економіку з високою доданою вартістю. Почати, на мій погляд, треба з надання дешевого кредитного ресурсу вітчизняним переробникам або навіть часткового списання таких позик. Бо навіть модель “5-7-9” багато виробників просто не потягнуть» – резюмував дніпровський депутат від «Пропозиції».