Щойно RDF законодавчо стане паливом — з’явиться стимул для будівництва сміттєпереробних заводів – співзасновник “Пропозиції” Сергій Сухомлин (ВІДЕО)

переаботка мусора

Під час засідання конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України заступник голови Палати місцевих влад, мер Житомира, один з лідерів партії “Пропозиція” Сергій Сухомлин підняв тему реформи управління відходами. Його ключовою тезою стало введення на законодавчому рівні поняття RDF (refuse-derived fuel) – палива, отриманого з відходів. Це рішення стане проривним для екології. Відповідні зміни до законодавства прописані у законопроекті 5611.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії.

При переробці сміття утворюється ще один вид палива: 35-40% переробки створює RDF (refuse-derived fuel, тобто паливо, отримане з відходів. На жаль, воно відсутнє на рівні законодавства. В Україні ж самих лише твердих побутових відходів виробляється 10 мільйонів тонн на рік. Це приблизно 1 млрд кубів газу, який ми можемо замістити.

Зміни, які потрібно прийняти в українському законодавстві, підготовлені. Вони зазначені в законопроекті 5611. І після того, як RDF стане паливом, — буде стимул для будівництва заводів по переробці сміття в Україні, впевнений Сергій Сухомлин. І додав, що Житомир прийняв концепцію інтегрованого розвитку 2030. Це дало можливість залучити інвестиції, розробити концепцію поводженням з твердими відходами. Місто стало підписантом угоди по переходу на 100% відновлювальних джерел енергії та зменшенню викидів СО2 на 30%.

Нагадаємо, партія “Пропозиція” виступає за передачу екологічного контролю і екологічний збору – на муніципальний рівень.