Шоколад стає "золотим": що кажуть кондитери

maxresdefault - 2024-04-12T033935.272

Шоколад – нова розкіш? Ціни на какао б’ють рекорди. Відтак фахівці очікують і збільшення вартості на солодощі. Кондитери кажуть, стрибок цін відчули ще в березні. Чого чекати далі?

15 кілограмів шоколаду на тиждень. Приблизно стільки використовує Аліса для виготовлення солодощів. Кондитеркою вона працює 6 років. Готує торти, випічку та макаруни.

«В основі макарунів іде саме шоколад, шоколадний ганаш. Щодня беруть дуже багато макарунів, еклери теж ми робимо на основі шоколаду. Тому дуже часто користуємось шоколадом», – розповідає власниця кондитерської Аліса Бутенко.

Дівчина каже, подорожчання у кондитерській відчули ще на початку березня. 

«У накладних вже суми відрізняються, і навіть постачальники кажуть, що вже піднялась на 8 відсотків ціна. Наступного тижня на 15 відсотків підніметься, а до кінця місяця планують ще до 30. Для клієнтів ми ще не піднімали ціни, але якраз це така болюча тема, яку не надто хочеться підіймати, але ми вимушені будемо це зробити», – ділиться Аліса Бутенко.

Кондитерська має постійних клієнтів, сподіваються на їхнє порозуміння.  

Вартість шоколаду напряму залежить від какао-бобів. Сплеск, який спостерігається на ринку сягнув історичного рекорду – пише Блумберг. Ринок стрясається через погані врожаї ключових виробників у Західній Африці. Економіст пояснює, питання комплексне. 

«Кот-Д’івуар на сьогоднішній момент забезпечує 70%. Ну дивіться, там не тільки посуха. Як, власне, і по каві, так і по кавових зернах, так і по какао-бобах. Європейці починають перед’являти достатньо жорсткі вимоги, щоб там були гарантії незастосування дитячої праці на плантації. Щоб там були відповідні екологічні вимоги при вирощенні», – каже економіст Олег Пендзин.

Виробники пристосовуються під покупця – каже економіст. Тож, велика кількість українців може не помітити подорожчання. 

«Якщо плитка шоколаду коштувала певні гроші, він не буде її підвищувати цю ціну. Він буде міняти наповнення. Він буде робити нові програми, буде з’являтися нові наповнювачі, буде з’являтися суміш горіхів, наприклад. Тобто купа різних варіантів є», – зазначає Олег Пендзин.

Західні ЗМІ прогнозують, що вартість шоколаду залишатиметься високою певний час.

Втім, економіст не виключає іншої можливості. На його думку за рік ціни на какао-боби можуть впасти знов.

Джерело "ДніпроТВ