Сигнал тривоги від собаки: як чутливі вуха бульдога із Маріуполя врятували не одне життя

maxresdefault (41)

Чотирилапа попереджала про обстріли і вберегла життя сотні маріупольців. Євген Тузов, власник французького бульдога Міккі, стверджує – його домашня улюблениця за декілька хвилин до авіанальотів змінювала свою поведінку.

З першої зустрічі у березні 2019 року, Євген зрозумів, що Міккі стане членом його родини.

“Є така перевірка для тварин, чи пуглива вона чи ні. Короче, у мене була така зв’язка ключів, і я поруч із нею об землю так “бах”. Вона так повернулася, подивилася, думає: “Ти що, дурний?” І повернулася назад і сидить. От я зрозумів, що собака відморожена, як і я, тому, мабуть, це моя собака”, – розповів власник Міккі Євген Тузов.
Від самого початку повномасштабного вторгнення Євген, як і багато маріупольців, шукав надійне укриття від російських ракет і бомб. Разом з іншими містянами він переховувася у великому бомбосховищі. І став комендантом трьох таких приміщень. Згодом помітив незвичну поведінку своєї Міккі.

“Я забрав із собою свою маму та, звичайно, Міккі, і ось так почалася історія. Гуртування та порятунку декількох тисяч маріупольців. Я вперше побачив її реакцію, коли вона притиснулася груддю до землі, ось так, і вуха свої заклала назад, а чомусь свою п’яту точку задерла і ось так була в такій позиції. І потім, десь біля хвилини пройшло, і я почув, що пролетів літак”, – каже Євген.
З тих пір така поведінка собаки замінила собою сигнал повітряної тривоги.

“У мене під контролем було декілька тисяч людей. Я зрозумів її ці сигнали, і ми цим користувалися. Хлопчик привів її до мене. Він мені звідти кричить: “Там, дядя Женя, дядя Женя!” Я тягну Міккі. Я думаю, що сталося, біжу туди. А я дивлюся, вона в своїй цій позі, я думаю: “Бегом, “пташка”!” Ми кричали так: “Пташка!” Ми всіх почали заганяти. Декілька прильотів було у будинок за нами одразу, буквально від нашого сховища, не знаю, це 20 метрів. Околки летіли, скло летіло, все летіло, але вже люди були на той час у підвалі і усі тоді збереглися”, – сказав Євген.
У сховищі активна та грайлива Міккі розважала наляканих людей. Харчами не перебирала. Зараз чотирилапа інколи їздить з Євгеном по волонтерських справах.

“Іноді ми їздимо з нею до більш-менш безпечних місць, і вона своїм зовнішнім виглядом надає людям якусь радість”, – каже він. 
До небезпечних місць власник собаку не бере. Каже, її дар передбачення і так врятував багатьох. Тепер час відпочити вдома.

Джерело: ДніпроТВ.