Ситуація у Запорізькій області залишається напруженою: подробиці (Відео)

град

Окупанти не полишають спроб проводити наступальні дії в східних районах Запорізької області. Ворог намагається прорвати українську оборону, але успіху немає. Постійно проводить активні бойових дії у напрямку м. Гуляйполе та населених пунктів району на кордоні з Донецькою областю. Про це повідомляє Горсовет з посиланням на Сили оборони Запорізького краю.

Українські захисники ведуть активну маневрену оборону, в окремих місцях наносять конр-удари.
На решті зайнятих рубежах тимчасово окупованих територій області противник продовжує укріплюватися збільшує зосередження своїх підрозділів у визначених районах.
Загарбники вели обстріли в напрямку населених пунктів із застосуванням літака Су-34, танку, реактивної системи залпового вогню «Град», ствольної артилерії, 120 мм мінометів та крупнокаліберних кулеметів за наступними напрямками:
Оріхів, Новоандріївка, Времівка, Темерівка, Павлівка, Чарівне, Червоне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Ольгівське, Гуляйпільське, Новоселівка, Залізничне, Новомиколаївка, Успенівка, Кам’янське.
Завдаючи ракетних та артилерійських ударів ворог знищує цивільну інфраструктуру, шляхи сполучень, електростанції та житлові будинки, постійно ставить під загрозу життя цивільних громадян.
Так, рашисти нанесли авіаційний удар ракетою класу Х-55 «повітря-земля» по Запоріжжю. Внаслідок ворожої атаки зруйновані житлові будинки у приватному секторі міста. За попередніми даними, 5 людей травмовано, серед них 11-річний хлопчик.


Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.
Російські терористичні війська продовжують цинічно порушувати норми Міжнародного гуманітарного права та правила ведення війни, блокують ініціативи щодо евакуації цивільних жителів із окупованих населених пунктів, відмовляються погоджувати гуманітарні маршрути.
Війна точиться не лише на полі бою, ворог прагне розхитати нашу інформаційну безпеку.
Окупанти постійно проводять інформаційно-психологічний вплив на жителів окупованих територій, розповсюджують брехливу інформацію через інформаційні бюлетені та телеграм-пабліки. Здійснюють погрози та фізичний тиск на керівників легітимних органів місцевої влади та їх родини, місцеве населення з метою організації, проведення фейкових виборів (псевдореферендумів) та створення російських органів влади.
Недолугі раша-пропагандисти поширюють черговий фейк, що нібито в українських закладах охорони здоров’я розміщуються підрозділи ЗС України та стоїть військова техніка.
Такою інформаційною брехнею, окупанти готують чергові нелюдські терористичні злочини та організовують інформаційний привід для їх вчинення.

 


На тимчасово окупованих територіях Запорізької області продовжується терористично-насильницькі дії з боку російських злочинців щодо цивільного населення. Такі дії заохочуються їхнім військовим командуванням.
В м. Оріхів, Пологівського району рашисти здійснили артобстріл, в наслідок чого пошкодили 3-х поверховий будинок. В одній з квартир виявлено загиблих двох людей 1944 та 1947 р.н.
Також, було зруйновано два приватних будинки.
В с. Петровки, Василівського району в ході проведення польових робіт підірвався на міні трактор «ФЕНТ», в наслідок чого механізатор загинув на місці.
В Пологівському районі, с. Новоандріївка потрапив під ворожий артобстріл біля свого будинку місцевий житель. В результаті чого отримав вогнепальне уламкове поранення обох гомілок, травматичну ампутацію нижньої лівої кінцівки в районі коліна.
Російські окупанти продовжують чинити військові злочини, викрадають людей та вживають до них фізичні заходи впливу.
В м. Бердянськ російські злочинці з будинку викрали чоловіка 1977 р.н., громадянина Сербії.
В м. Мелітополі окупанти викрали чоловіка 2001 р.н., а в с. Мирному Мелітопольсьокого району викрали чоловіка 1984 р.н, їх вивезли в невідомому напрямку.
Російські «дикуни» на тимчасово окупованих територіях продовжують займатися мародерством.
Голодранці, погрожуючи застосуванням фізичного насильства, пограбували філію одного з сільгосптовариств у місті Кам’янка-Дніпровська. Викрадені з підприємства 61 тонна пшениці та інше майно окупанти вивезли на вантажному транспорті, який також перебував у розпорядженні філії. За даним фактом відкрито кримінальне провадження та розпочалося досудове слідство.
На блокпосту при виїзді з м. Бердянськ рашисти, під загрозою застосування зброї, викрали у місцевого чоловіка автомобіль «ВАЗ».

Останнім часом активізувалася діяльність окупантів через місцевих колаборантів, щоб витиснути з території легітимно обрану владу та захопити систему управління в містах.
В м. Мелітополь громадянин України добровільно зайняв посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території Запорізької області, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
Нагадуємо, що за колабораціонізм в Україні діє кримінальна відповідальність. За співпрацю з загарбником можна потрапити до в’язниці на 15 років.
Військовослужбовці Сил оборони продовжують виконують завдання з відсічі та стримування російської агресії, надають адекватну відповідь ворогу та знищують його живу силу та техніку.
Протягом минулої доби завдяки умілим діям та майстерності наших воїнів було знищено:
  особового складу/ 12 осіб, 7 поранено;
  танків/ 8 од;
  бойових броньованих машин/ 3 од, захоплено 1 од БМП;
  БПЛА «Орлан -10»/ 2 од;
  автомобільної техніки/ 2 од.
Разом з цим, в с. Якимівка патріоти Руху опору підірвали залізничний міст, який був одним з основних артерій постачання озброєння та палива для техніки окупантів з Криму до Мелітополя.
Підрозділи Запорізької окремої бригади територіальної оборони продовжують виконувати поставлені завдання, ведуть оборонні дії завдаючи втрат противнику по всій довжині лінії фронту в зоні відповідальності.
Підрозділи Національної поліції продовжують виконувати завдання із забезпечення громадського порядку, здійснюють патрулювання та супроводження колон.
Підрозділи ДСНС проводять ліквідацію наслідків в місцях де були проведені артилерійські обстріли, очищують місцевість від мін та вибухових предметів.
Рятувальники знешкодили залишки авіаційної ракети “Х31” та протитанкову гранату ПГ-7Л, яку виявили на території одного з населених пунктів.
м. Запоріжжя продовжує жити в прифронтових умовах. Продовжують стабільно працювати комунальні служби, підприємства критичної інфраструктури.
В області продовжують будувати додаткові оборонні споруди.
Тимчасово непідконтрольними територіями області залишаються населені пункти: Бердянського району, Мелітопольського району, Василівського району, Пологівського району (окрім м. Оріхів та м. Гуляйполе).
Відсутній мобільний зв’язок операторів «Водафон» та «Київстар» в
м. Пологи, м. Токмак, м. Гуляйполе, м. Кам’янка-Дніпровська та смт. Веселе.
Продовжується направлення гуманітарних вантажів на окуповані території області. Військова адміністрація збирає списки потреб та згідно з ними відправляє гуманітарні вантажі, щоб забезпечити жителів районів необхідним.
Шановні мешканці Запорізької області та м. Запоріжжя!

Українські військовослужбовці продовжують мужньо та майстерно стримувати навалу агресора, завдаючи йому втрат в живій силі та техніці щодня. Ворог розуміючи що на суші успіху в нього немає, переходить до терористичних дій, з метою посіяння страху, роз’єднати та знищити наш бойовий дух.

Просимо Вас бути свідомими того, що фото-відео оборонних споруд, військових об'єктів, інформація про переміщення техніки заборонені для поширення.
Не допомагайте ворожим та диверсійних силам орієнтуватися на наших рідних просторах.

Нагадаємо, раніше ми писали "Медведчук не нужен Москве. Мы не можем его обменять на наших ребят", - Подоляк